Cum rămâi în siguranţă online. Sfaturi ESET cu ocazia Lunii Europene a Securităţii Cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna europeană a securităţii cibernetice în UE.
Luna europeană a securităţii cibernetice în UE.

Luna octombrie este asociată cu o varietate de teme, iar începutul toamnei aduce aroma de dovleac în cafele şi diverse preparate şi culminează cu una dintre cele mai înfricoşătoare zile ale anului, Halloween-ul.

Dincolo de creşterea preţurilor acţiunilor la Starbucks şi a volumului de vânzări din costumele de Halloween, luna octombrie este marcată ca fiind „Luna dedicată conştientizării importanţei securităţii cibernetice” în SUA şi „Luna europeană a securităţii cibernetice” în UE.

Amer Owaida, security writer ESET, prezintă pe blog riscurile şi soluţiile pentru securitatea online.

O persoană obişnuită poate avea impresia că are o înţelegere aprofundată asupra securităţii cibernetice în ansamblul ei şi că a adoptat deja diverse practici pentru o bună securitate, însă realitatea ne dovedeşte deseori contrariul. 

Topurile anuale cu cele mai frecvente parole conturează o imagine destul de sumbră asupra acestei probleme; aruncaţi o privire la topul celor mai proaste parole din 2020, de exemplu.

În plus, lumea nu a fost niciodată mai conectată când vine vorba de tehnologie, iar numărul noilor tehnologii digitale va continua să crească de-a lungul anilor; din acest motiv, trebuie să punem mai mult accent asupra securităţii cibernetice. Angajându-se la aceste campanii de conştientizare, ţările contribuie la promovarea unor obiceiuri adecvate de securitate cibernetică pentru cetăţenii lor şi, astfel, îi ajută să îşi protejeze datele valoroase şi să devină nişte internauţi mai responsabili.

La urma urmei, o mai bună securitate cibernetică este o responsabilitate colectivă şi, adoptând practici adecvate de igienă cibernetică, atât în ​​viaţa noastră profesională, cât şi în cea personală, ne asigurăm că infractorii cibernetici au mai puţine puncte de intrare în dispozitive, reducând astfel plaja de ameninţări.

Riscurile subestimării securităţii cibernetice

Dacă sunteţi sceptic cu privire la modul în care funcţionează lucrurile, iată câteva exemple. Dacă nu adoptaţi aceste obiceiuri ca parte a vieţii personale şi, de exemplu, continuaţi să folosiţi aceeaşi parolă pentru multiple conturi online, în cel mai rău caz, un infractor cibernetic v-ar putea accesa datele personale şi, ulterior, să comită un furt de identitate, să vă golească conturile bancare sau să vă afecteze reputaţia. Impactul imediat v-ar afecta direct şi, probabil, pe cei dragi.

Dintr-o perspectivă profesională, obiceiurile de securitate cibernetică slabe într-un mediu de lucru pot fi în detrimentul a mii de oameni. Acest lucru este cu atât mai grav pentru persoanele care fac parte din infrastructura critică. Atacul Colonial Pipeline poate fi un exemplu destul de recent: o parolă compromisă le-a permis unor infractori cibernetici să intre în sistem şi să îl oprească complet printr-un program ransomware. Într-un alt caz, un hacker a încercat să otrăvească alimentarea cu apă într-un oraş din Florida. Şi să nu uităm de toate facilităţile medicale care au fost afectate de ransomware şi care nu le-au mai putut oferi pacienţilor un tratament adecvat.

Majoritatea acestor incidente ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi implementat măsuri adecvate de securitate cibernetică şi oamenii ar fi practicat o serie de măsuri preventive.

#BeCyberSmart

Deci, cum puteţi începe să luaţi în serios securitatea cibernetică şi să fiţi inteligent când vine vorba de aceasta? Ei bine, oricât de clişeic ar părea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face este să puneţi la punct elementele de bază.

Asta înseamnă că, atunci când vine vorba de parole, ar trebui să optaţi cu siguranţă pentru o frază de acces puternică, mai degrabă decât o simplă parolă pe care să o puteţi memora cu uşurinţă şi ar trebui să faceţi întotdeauna tot posibilul pentru a evita greşelile de bază când vine vorba de crearea de parole. Dacă sunteţi un tip de persoană care are zeci şi zeci de parole diferite, probabil că aţi face bine să utilizaţi un manager de parole, care vă va simplifica întreaga sarcină de creare şi memorare a parolelor, pentru a vă aminti doar una.

Odată ce aveţi parolele blocate ca Fort Knox, ar trebui să luaţi în considerare adăugarea unui strat suplimentar de securitate prin utilizarea unei metode de autentificare multifactor, care poate lua diferite forme, de la aplicaţii care generează coduri la chei hardware şi date biometrice.

Securizarea dispozitivelor dvs. este un alt lucru pe care nu ar trebui să-l subestimaţi niciodată; prin urmare, păstraţi-le întotdeauna actualizate, implementând toate patch-urile în timp util şi utilizaţi o soluţie de securitate de încredere care vă va proteja împotriva majorităţii ameninţărilor pe care le-aţi putea întâlni.

Şi, deşi tehnologia vă poate duce departe, nu uitaţi să fiţi prudent. Asta înseamnă că ar trebuie să abordaţi cu o doză de scepticism tot ceea ce vedeţi online, fie că este vorba de reţelele sociale sau de e-mail. Aveţi grijă să nu daţi click pe vreun link sau ofertă care pare suspectă chiar şi de la distanţă.

Reţineţi că, deşi această campanie de conştientizare se desfăşoară doar pe durata acestei luni, securitatea cibernetică este o arie de interes ce trebuie atent gestionată pe tot parcursul anului. Nu ar trebui să lăsaţi niciodată garda jos şi să vă asiguraţi că aplicaţi în continuare cunoştinţele dvs. de securitate cibernetică în toate interacţiunile online. Acum că am trecut în revistă elementele de bază, trebuie să aveţi în vedere şi alte pericole mai mari. În cea de-a doua săptămână a lunii octombrie, vom analiza mai îndeaproape modul în care puteţi combate phishing-ul. Până atunci, găsiţi mai multe informaţii şi resurse despre această campanie pe StaySafeOnline.org.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite