Cinci argumente neadevărate folosite de vânzători pentru alegerea unui laptop
0Oamenii care intră într-un magazin în căutarea unui laptop aud tot felul de explicaţii care ar trebui să-i ajute să aleagă unul. Multe dintre acestea sunt însă incorecte, fie pentru că asistenţii nu au înţeles solicitările, ori au un repertoriu prestabilit, sau caută cea mai scurtă cale spre încasarea comisionului.
Câteva dintre cele mai des folosite astfel de argumente se referă la specificaţiile laptopului, fie că este vorba de procesor, de placa video sau de capacitaţile de redare a sunetului, informează Cnet.
1. „Luaţi-vă un quad core, este mai bun decât dual core”
...într-un număr limitat din cazuri. Majoritatea programelor nu folosesc la maxima capacitate configuraţia quad core însă. Aplicaţiile trebuie scrise asftel încât să trimită informaţii clare fiecărui procesor. În funcţie de specificul fiecăreia, acest lucru poate să nu fie tocmai uşor de programat.
De acest motiv, o configuraţie dual core la 2 GHz poate înregistra, în multe cazuri, o performanţă superioară faţă de quad-core, doar pentru că programele nu sunt concepute pentru a folosi toate patru procesoarele. Deşi există aplicaţii care distribuie în mod egal sarcinile procesoarelor în sistemul de operare, chiar şi în acest caz performanţa poate să nu atingă maximul capacităţii, dacă programele nu sunt scrise special pentru quad core.
Unele dintre procesoare pot fi încărcate doar parţial sau să termine operaţiunile distribuite înaintea celorlalte.
Decizia de cumpărare în acest sens trebuie luată în funcţie de aplicaţiile care vor fi rulate pe laptopul respectiv.
2. „Vă trebuie o unitate centrală cu mai mulţi GHz”
Regula clasică referitoare la această specificaţie spune că procesorul trebuie să fie cel mai rapid pe care îl permite bugetul. Pe scurt, cea mai mare cifră urmată de „GHz” ar fi cea mai bună alegere.
Lucrurile nu au rămas însă atât de simple. Arhitectura CPU, designul acesteia, are mult mai mult impact decât viteza efectivă în funcţionarea laptopului, spun specialiştii. Un procesor modern de 1,9GHz va avea o performanţă mai bună decât unul mai vechi de aceeaşi viteză, din acest motiv.
3. „Vine cu Dolby/THX/Beats, sunetul este mult mai bun”
Cu câteva excepţii, acest sfat nu se aplică, în general. Nu este achiziţionat un produs fizic mai bun, ci, mai degrabă, un software care încearcă să facă boxele ieftine ale laptopului să sune mai bine, cu rezultate variabile.
În cele mai multe cazuri, cea mai bună opţiune pentru o sonorizare decentă rămân căştile, conform recomandării făcute de Cnet.
Pentru a alege cea mai bună soluţie audio la un laptop, una din soluţiile cele mai simple este documentarea (evaluările publicate de specialişti ). Testarea sistemului audio în magazin este, de asemenea, o opţiune de luat în calcul. Calitatea sunetului va fi direct proporţională cu dimensiunea laptopului, cele cu diagonala de 17 inci sau mai mari pot avea chiar şi un sub woofer încorporat.
4. „O placă video mai puternică face paginile de internet să se încarce mai repede”
Această afirmaţie este 100% falsă. În realitate, cele mai multe site-uri nu vor solicita niciodată plăcii video să facă ceva. Acest lucru rămâne valabil indiferent de browser.
Viteza cu care se încarcă paginile depinde în principal de conexiunea la internet, de CPU şi de serverul care găzduieşte site-ul respectiv. Placa video abia se califică în ecuaţie.
Pentru utilizatorii care nu plănuiesc să-şi instaleze jocuri de ultimă generaţie, Intel rămâne o alegere foarte bună în acest sens.
5. „Acest laptop are grafică la 2 GB, e mai rapid decât cel de 1 GB”
În acest caz, vânzătorul de laptopuri se referă la memoria RAM a plăcii video. Mai multă memorie se traduce, în acest caz, prin texturi îmbunătăţite în jocuri sau procesarea mai rapidă a aplicaţiilor 3D. Acesta nu este însă singurul factor care influenţează performanţa.
Mult mai important este modelul plăcii video, având un impact semnificativ în performanţa laptopului. Testele făcute şi publicate de specialişti trebuie consultate în alegerea plăcii video, înainte de a alege care laptop va pleca din magazin şi va ajunge pe birou.