Mai au ultrabook-urile viitor odată cu apariţia tabletelor cu Windows 8?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultrabook-urile, în viitor, vor arăta mai mult ca Asus Vivo Tab, decât ca un laptop normal.
Ultrabook-urile, în viitor, vor arăta mai mult ca Asus Vivo Tab, decât ca un laptop normal.

Apple a lansat în 2008 Macbook Air, primul ultrabook. Acum, Intel şi producătorii de PC-uri încearcă să recupereze, dar, din cum evoluează piaţa, pare că s-au trezit cam târziu. Au apărut deja primele modele de laptab-uri, tablete cu Windows 8 care pot fi transformate în laptopuri, aşa că ultrabook-urile trebuie să-şi găsească o nouă nişă.

În general, utilizatorii au fost nemulţumiţi de greutatea şi mărimea laptopurilor, apoi de autonomia scăzută pe care o aveau. A apărut prima dată conceptul de netbook, introdus la mijlocul anilor ‘90, şi se referea la un laptop suficient de bun pentru a asigura navigarea pe Internet. Dar ecranul era prea mic, iar perfomanţele destul de reduse.

Apoi, Apple a introdus în ianuarie 2008 primul ultrabook veritabil (în definiţia de astăzi) şi anume Macbook Air. Avea un ecran suficient de mare, 13,3 inci, un procesor dual-core Intel la 1,6 sau 1,8 GHz, memorie RAM de 2 GB, era foarte subţire (maximum 1,9 cm) şi avea o greutate de doar 1,36 kilograme. Însă primul Macbook Air a venit şi cu SSD (solid state drive), noul tip de mediu de stocare, bazat pe memorie flash.

Minusurile erau lipsa porturilor - venea doar cu un USB 2.0, un Micro DVI şi o mufă de 3,5 mm pentru căşti - şi preţul prea mare, de 1.800 de dolari. În ciuda acestora, succesul a venit tocmai din faptul că era uşor şi asigura o autonomie decentă. Steve Jobs a spus cinci ore, dar, în general, valorile au fost între 2,5 ore şi puţin peste 4 ore.

Ultrabook-ul în prezent şi alternativele pentru Macbook Air

În prezent, Intel a venit cu procesoare mai bune pentru ultrabook-uri, tot mai mulţi producători s-au orientat către această piaţă, iar pentru Macbook Air există câteva alternative decente. Acesta este, până la urmă, primul ultrabook decent, astfel că rămâne un fel de etalon pentru piaţă. Iar preţul noului model este mai mic decât în 2008.

Potrivit site-ului Apple, cel mai scump model de Macbook Air costă 5.200 de lei, iar cel mai ieftin 3.500 de lei. Diferă dimensiunea ecranului, rezoluţia, spaţiul de stocare şi modelul procesorului (Intel i5). Corpul rămâne la fel, cu o grosime maximă de 1,7 cm, dar cu o greutate între 1,08 kilograme şi 1,35 kilograme. Mai sunt disponibile două porturi USB 3.0 şi unul Thunderbolt.

În România, cel mai scump ultrabook l-am găsit la aproximativ 7.500 de lei, un Dell XPS cu ecran de 14 inci, procesor i7, două porturi USB 3.0, unul HDMI, unul Ethernet şi unul Mini DisplayPort. Grosimea este de 2,07 cm, iar greutatea de 2,1 kilograme. Depăşeşte Macbook Air în materie de dotări, dar dimensiunea şi preţul sunt un compromis faţă de modelul de la Apple.

Cel mai ieftin este un Asus la aproape 2.500 de lei. Procesorul este i3, are doar un port USB 3.0, dar alte două USB 2.0. Ecranul este de 15,6 inci şi spaţiul de stocare este asigurat de un hard disk clasic, împreună cu 24 GB pe SSD. Cântăreşte 2,3 kilograme, iar grosimea este de 2,1 cm. Mai ieftin ca Air, dar mai slab dotat şi mai mare per total.

Soluţia cea mai apropiată de un Air am găsit-o într-un Toshiba (Z930-118). Preţul este de puţin peste 4.000 de lei, are i5, ecran de 13,3 şi spaţiul de stocare este integral SSD. Are toată gama de porturi, de la VGA la Ethernet (Air nu are Ethernet), cântăreşte doar 1,12 kilograme şi cel mai gros punct are 1,59 cm. Este cel mai apropiat ultrabook de Macbook Air de 1.200 de dolari (4.200 de lei).

Ameninţarea tabletelor pentru ultrabook-uri şi Macbook Air

Potrivit „Macworld“, în al doilea trimestru au fost livrate aproximativ 500.000 de ultrabook-uri, în comparaţie cu 2,8 milioane de Macbook-uri. Nu au fost doar Macbook Air, într-adevăr, dar, potrivit analistului Jay Chou al companiei IDC, mare parte din acest volum reprezintă unităţi de Air. Asta înseamnă că un singur model Apple a fost mai profitabil decât toate ultrabook-urile de pe piaţă.

Un al raport, din aprilie 2012, al Juniper Research indica un număr de 178 de milioane de ultrabook-uri care vor fi livrate în 2016, iar 90 de milioane ar fi doar în SUA şi Europa. Tot Juniper nota că livrările de tablete vor ajunge la 253 de milioane de unităţi.

Perspectivele se modifică însă, iar Microsoft şi Intel ar putea transforma piaţa tabletelor şi smartphone-urilor. Microsoft va lansa două sisteme de operare care vor fi folosite de tablete şi de hibrizii între tabletă şi laptop. În plus, Intel ia în calcul asigurarea unei poziţii şi pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor, primul exemplu serios este Razr i de la Motorola.

Surface Windows 8 Pro are un ecran de 10,6 inci, procesor Intel şi spaţiu de stocare între 64 şi 128 GB. Va avea o greutate de 903 grame şi o grosime de 1,35 cm. Preţul nu a fost anunţat, dar va fi disponibilă din 2013. Va beneficia de conectare prin USB 2.0, Mini DisplayPort, dar şi WiFi.

Samsung va avea pe piaţă Ativ Smart Pro. Are un ecran de 11,6 inci, rezoluţie full HD, Intel i5 la 1,7 GHz, memorie RAM de 4 GB şi spaţiu de stocare de 128 GB pe SSD. Grosimea va fi de 1,7 cm, iar greutatea probabil peste un kilogram. HP va veni cu Envy X2, ecran de 11,6 inci, spaţiu de stocare de 64 GB pe SSD, memoria RAM încă nu a fost anunţată. Va cântări 680 de grame, la o grosime de 0,85 cm.

Lenovo va avea Thinkpad Tablet 2, memorie RAM de 2 GB, procesor Intel, spaţiu de stocare de 64 GB, ecran de 10,1 inci şi o grosime de 0,98 cm. Asus vine cu Vivo Tab, ecran de 10,1 inci, procesor Intel, memoria RAM de 2 GB şi spaţiu de stocare de 64 GB.

Preţul acestor modele se va învârti în jurul a 1.000 de dolari, cele mai scumpe vor ajunge cel mai probabil la 1.500, iar cele mai ieftine vor coborî până la pragul de 600-700 de dolari. Pentru preţuri mai joase, producătorii vor putea folosi Windows RT, o versiune pentru tablete a Windows Phone 8.

Cu Windows 8, ultrabook-urile nu dispar, ci sunt redefinite

Ultrabook-urile, cel mai probabil, vor mai fi un vis frumos încă un an sau doi, până când tabletele cu Windows 8 vor ajunge pe mai multe pieţe, cu preţuri bune. Mai mult, producătorii oferă o tastatură detaşabilă, astfel că tabletele devin, de fapt, noile laptopuri, noile ultrabook-uri. Conceptul de laptab (tabletă transformată în laptop) va deveni tot mai popular, iar asta se va întâmpla de la sfârşitul lui octombrie, când Windows 8 Pro şi RT vor ajunge pe piaţă.

Windows 8 oferă o interfaţă nativă pentru folosirea printr-un touchscreen, iar acest lucru, împreună cu faptul că va rula toate aplicaţiile populare de PC şi pe cele noi, din Windows Store, vor fi cele mai mari avantaje în favoarea laptab-urilor. Desigur, atât timp cât preţul acestora nu va fi fixat prea sus faţă de cel al ultrabook-urilor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite