CES 2014: Dispozitivele cu două sisteme de operare, noul trend în materie de tehnologie? Cum ar putea schimba Intel piaţa PC-urilor
0Industria PC-urilor nu o duce prea bine. Vânzările au scăzut dramatic în ultimii ani, în ciuda faptului că producătorii tot încearcă să ademenească clienţi, oferindu-le laptopuri cu ecrane tactile şi convertibile versatile. Anul 2014 ar putea fi anul în care PC-ul se transformă definitiv.
Intel ar urma să profite de evenimentul Consumer Electronics Show 2014 (CES), ce va avea loc săptămâna viitoare, în Las Vegas, pentru a anunţa un nou tip de computer. Acesta ar rula atât Windows cât şi Android, în acelaşi timp.
Potrivit unor surse din industrie, citate de The Verge, Intel ar fi colaborat cu producătorii de dispozitive pentru a transforma această idee în realitate. Ideea Intel este cunoscută în interiorul companiei sub numele de „Dual OS“ şi presupune rularea sistemului de operare Android într-un mediu virtual din interiorul Windowsului. Asta înseamnă că utilizatorii au acces la aplicaţiile de Android fără să fie nevoiţi să îşi restarteze computerul.
Ideea nu este una nouă. În luna iunie, Samsung a anunţat Ativ Q, un laptop hibrid cu Windows 8 în care se putea lansa o versiune de Android prin deschiderea unei aplicaţii de pe ecranul de Start. Coincidenţă sau nu, aplicaţia se numeşte Dual OS.
Şi cei de la Asus par să lucreze la un computer cu Dual OS. Numele a apărut într-o cerere de brevet depusă de compania taiwaneză pentru o nouă tabletă ce urmează să fie lansată curând.
Intel ar avea numai de câştigat de pe urma acestor dispozitive, dar Google şi Microsoft nu sunt atât de încântate de acest concept, potrivit aceloraşi surse.
„Microsoft nu vrea ca asta să se întâmple. Asta trimite un mesaj greşit dezvoltatorilor pentru Windows“, a declarat Patrick Moorhead, analist în cadrul Moor Insights and Strategy. Cei de la Microsoft încearcă să unifice sistemel Windows şi Windows Phone astfel încât orice aplicaţie creată pentru mobil ar funcţiona şi pe desktop şi viceversa.
Dezvoltatorii nu sunt atât de încântaţi de cele două platforme ale Microsoft şi Dual OS le-ar putea permite să ajungă cu aplicaţii pe desktop prin intermediul Android, un sistem de operare mult mai popular.
Drept urmare, Microsoft ar putea să încerce să-I convingă pe producătorii de PC să nu-şi prezinte produsele. Compania ar avea şi cu ce să îi „motiveze“: ar putea să nu le mai ofere reduceri la versiunile de Windows ce vin preinstalate pe PC-urile noi.
Pe cealaltă parte, Google ar putea restricţiona accesul la magazinul de aplicaţii Google Play, la Gmail, Google Maps şi alte aplicaţii proprii. Cu toate că baza sistemului de operare Android este gratuită şi poate fi folosită de orice producător, Google ar puterea de a „schilodi“ Dual OS dacă este de părere că acesta ar putea fragmenta ecosistemul.