Ce propoziție să nu cauți pe Internet dacă nu vrei să ajungi victima hackerilor
0Experții avertizează publicul larg că este în desfășurare o nouă tehnică prin care hackerii pot intra în calculatorul oamenilor și pot accesa orice date. Oamenii nu trebuie să caute o anumită propoziție pe Google pentru a se proteja.
Firma de securitate cibernetică SOPHOS, avertizează că hackerii se folosesc de o căutare pe Google foarte specifică ca să intre pe ascuns în conturile lor, potrivit DailyMail.
SOPHOS atenționează că dacă utilizatorii caută pe Google informația „Sunt legale pisicile bengaleze în Australia?”, sunt expuși unui pericol cibernetic. Printre rezultatele acestei căutări, vor apărea linkuri și site-uri mailițioase, prin intermediul cărora hackerii se infiltrează în sistemul Google și cel al calculatorului de unde a fost făcută căutarea. Aceștia vor putea accesa informațiile care sunt în sistem, ba chiar vor putea prelua controlul dispozitivului, urmând să ceară o răscumpărare.
„Victimele sunt adesea atrase să apese pe reclame malițioase sau linkuri care se dau drept marketing legitim, sau, în acest caz, o căutare legitimă pe Google”, au scris inginerii SOPHOS.
Ce este SEO poisoning
SEO poisoning (otrăvirea motorului de căutare) este o tehnică prin care infractorii manipulează rezultatele motoarelor de căutare și pun printre primele rezultate site-uri malițioase cu viruși. Victimele sunt atrase de pagini care par nevinovate, dar care instalează în secret Gootloader pe dispozitivul lor.
Malware-ul Gootloader poate fi controlat de la distanță de un hacker, având control total asupra computerului țintei. Astfel, hackerii pot accesa documentele, imaginile, istoricul de căutare de pe orice platformă a calculatorului.
Cum să te protejezi de înșelătorii
- În cazul acestei campanii de hackeri, cel sigur este să nu cauți propoziția „Sunt legale pisicile bengaleze în Australia?” pe niciun motor de căutare.
- Evită să accesezi orice link care ți se pare suspect sau care duce la site-uri necunoscute.
- Nu apăsa pe orice link vezi pe internet și nu descărca niciun fișier.
- Verifică-ți conturile și asigură-te că ai o parolă puternică.
- Scanează, din când în când, calculatorul sau telefonul de posibili viruși.
„Utilizatorii ar trebui să fie atenți la rezultatele căutărilor și la reclamele care par prea bune pentru a fi adevărate, pe domenii care nu sunt foarte cunoscute – indiferent dacă vor să afle despre pisicile Bengal sau nu”, au mai precizat inginerii SOPHOS.