Ce noutăți aduc televizoarele Samsung Neo QLED / OLED și soundbar-urile din 2023

0
Publicat:

Recent am participat la o prezentare media pentru noile modele de televizoare inteligente Samsung din 2023, din seriile Neo QLED și OLED, care vor fi lansate oficial pe 26 aprilie.

Televizoare Smart Samsung Neo QLED 2023. FOTO Adrian Pogîngeanu
Televizoare Smart Samsung Neo QLED 2023. FOTO Adrian Pogîngeanu

Am venit în contact cu 4 modele de televizoare în cinci dimensiuni și cu 4 modele de soundbar-uri care vor fi lansate împreună cu acestea. Smart TV-urile prezentate sunt Neo QLED 4K QN95C de 65 inchi, Neo QLED 8K QN900C de 75 inchi, Neo QLED 4K QN90C de 65 inchi și OLED S90C de 65 și 55 inchi.

Soundbar-urile care însoțeau televizoarele smart sunt Samsung S800C, Q990C (11.1.4 canale), Q930C, Q800C.

Am discutat despre noile televizoare cu Bogdan Mariș - Head of Product Management TV/AV la Samsung Electronics pe România și Bulgaria, Bogdan Iordache - National Field Force Manager la Samsung Electronics România și Daniel Polgar, Area Sales Manager pe Zona de Vest la Samsung Electronics România.

Ce este nou și interesant pe partea de Neo QLED 4K / 8K, OLED în 2023

  • Pe partea de procesare, de la 20 de rețele neurale disponibile anul trecut, în 2023 televizoarele trec la 64 de rețele neurale. Asta înseamnă o procesare mult mai rapidă și o experiență de utilizare mai fluidă.
  •  Quantum MiniLED - MiniLED-ul este a 40-a parte dintr-un LED normal și numărul de blocuri de leduri din spatele ecranului care se aprind la diverse intensități în funcție de necesitatea de a reda imaginea e mult mai mare. Tehnologia Quantum MiniLED s-a maturizat și fiecare dintre funcțiile televizorului folosește o parte din rețelele neurale, spre exemplu, numai pentru sunet se folosesc 4.
  • Control al luminii pe 14 biți, peste standardul din industrie. Prin Shape Adaptive Light poate fi controlată ”forma luminii pe care o trimite panelul din spate, de backlit,” care poate fi mai largă sau mai îngustă în funcție de necesități. Asta te ajută să reduci efectul de blooming sau de clouding pe care le pot avea multe ecrane LED și să ai un control mult mai precis al luminii.
Smart TV Samsung Neo QLED 8K QN900C de 75 inchi. FOTO Adrian Pogîngeanu
Smart TV Samsung Neo QLED 8K QN900C de 75 inchi. FOTO Adrian Pogîngeanu
  • Avanatajul tehnologie quantum dot față de un filtru de culoare standard, care filtrează culoarea, este că permite conversia luminii. Este mai degrabă un strat de conversie a culorii decât de filtrare a culorii și asta îți permite ca redarea culorii fără scăderea luminozității. Și asta inseamnă 100% volum de culoare, adică poate reda tot spectrul de culori indiferent de luminozitate.
  • Telecomadă mai mică, mai subțire și mai compactă, cu încărcare de la lumina ambiantă și încărcare prin tehnologiea Power Harvesting, își extrage energia de la undele Wi-Fi din casă. Se încarcă inclusiv de la 2,4Ghz și ai permanent informații pe televizor despre nivelul bateriei. 
  • Faptul că telecomenzile nu mai au baterii scade amprenta de carbon, acestea sunt mai suple. Alte măsuri de sustenabilitate luate de Samsung sunt: decizia de a nu mai folosi culori pe cutiile televizoarelor, posibilitatea de a refolosi cutiile pentru diverse obiecte, spre exemplu căsuțe de pisici, de păpuși etc. La asamblarea cutiilor s-a renunțat la capsele din fier și se folosește o bandă adezivă eco.
  • În 2023 pe toată gama apare Adaptive Sound Pro, o tehnologie care modifică setările de sunet în funcție de spațiul în care se află televizorul și schimbările care apar în acest spațiu. Spre exemplu, detectează dacă draperiile sunt trase sau nu și își adaptează sunetul. Adaptarea sunetului se face în timp real scenă cu scenă. Din acest punct de vedere seamănă cu Active Voice Amplifier care detectează sunetele puternice care apar în cameră când te uiți la televizor, spre exemplu un aspirator sau un mixer, și amplifică vocile pe perioada cât este activ acest sunet secundar puternic. Nu ridică tot volumul, amplifică doar vocile. Pentru ambele tehnologii, Adaptive Sound Pro și Active Voice Amplifier este necesar să fie activate din setările televizorului, nu sunt active implicit.

Adaptive Sound Pro funcționează și când televizorul smart Samsung este împerecheat cu un soundbar Samsung.

  • Pe partea de sunet, a fost îmbunătățită funcția Q-Symphony, care a ajuns la versiunea 3.0. În mod tradițional funcția Q-Symphony utilizează simultan incintele acustice ale televizorului și pe cele ale soundbar-ului. Vorbim de 11.1.4 canale pe soundbar-ul Q990C plus numărul de incinte ale televizorului care este foarte mare. Q-Symphony funcționează inclusiv pe televizoare din 2019 împerecheate cu soundbar-uri din 2023.
  • Televizorul folosește funcția Auto HDR Remastering pentru îmbunătățirea imaginii standard de televiziune, a canalelor TV.
  • Designul televizorului, numit Infinity One, este efectiv fără margini și este același și pe gama OLED. Diagonalele disponibile pe 8K sunt 65, 75, 85 si 98 inchi. Modelul cel mai mare, de 98 inchi, va fi disponibil în a doua jumătate a anului. Modelul QN700C cu rezoluție 8K va fi disponibil și cu diagonala de 55 de inchi.
  • Pe gama de televizoare Neo QLED, dar și pe vârful de gamă QLED, modelul Q80C, a fost implementat Dolby Atmos, ”real Dolby Atmos”.  Având multe difuzoare și canale pe care le poate reproduce televizorul ai acces la Dolby Atmos și fără să-l mai împerechezi cu un soundbar. 
  • Un televizor 8K de la Samsung poate reda pe 6.2.4 canale. Are inclusiv canale de overhead, pe lângă difuzoarele laterale și difuzoarele din partea de sus. Cu soundbar-ul sunetul e și mai complet, dar ai acces la Dolby Atmos doar prin utilizarea televizorului.
Cutia One Connect pe  Samsung Neo QLED 8K QN900C. FOTO Adrian Pogîngeanu
Cutia One Connect pe Samsung Neo QLED 8K QN900C. FOTO Adrian Pogîngeanu
  • Cutia One Connect poate fi poziționată pe talpa televizorului sau poate fi plasată la distanță, pentru ambele scenarii sunt cabluri disponibile în cutie, de 25 cm respectiv 2,5m. 
  • Samsung a primit certificări de la Pantone pentru televizoare, și, din 2023, Pantone a acreditat și primul OLED din lume, OLED-ul Samsung. Mai exact televizorul poate reproduce 2030 de nuanțe de culori găsite în ghidurile Pantone PMS și 110 tonuri de piele.
  •  iConfort Mode, funcție care nu este activată implicit pe televizoare. Când e activată televizorul se autoreglează în funcție de cantitatea de lumină din cameră. Ziua, pe soare, oferă o luminozitate mai intensă, iar seara când scade lumina ambiantă scade și televizorul intensitatea luminii. Seamănă cu reglarea automată a ecranului unui smartphone, dar are și o componentă de filtrare a luminii albastre, care se activează seara, pentru a nu-ți afecta somnul.
  • începând de anul acesta Samsung are două serii de OLED, după ce o perioadă lungă Samsung a renunțat la a mai fabrica OLED-uri. Seriile din 2023 sunt S90C cu diagonală de 55, 65, 77 inchi și cea superioară S95C cu diagonală de 55, 65, 77 inchi. Seria S90C are un design laser slim, ecran foarte subțire cu conectica e în partea de jos, având o grosime de 4 cm. OLED S95C împrumută One Connect Box-ul de la gama 8K, iar ecranul are 11 mm peste tot. One Connect Box-ul poate să stea pe piciorul televizorului sau la distanță dacă televizorul e montat pe perete.
  • Diferențele majore între cele două serii OLED țin de design și de luminozitate. OLED S90C are 1100 niți, luminozitate uniformă a panelulului, adică pe toată suprafața. OLED S95C are o luminozitate uniformă a panelulului de 1300 de niți.
  • Diferența majoră între OLED-urile Samsung și alte mărci constă în tehnologie, Samsung folosește QLED (quantum dot) și restul producătorilor folosesc WOLED. Diferă modul în care panelul OLED formează imaginea. Fiecare pixel este iluminat printr-o tehnologie organică, adică fiecare pixel are niște subpixeli care folosesc o substanță organică, care se consumă în timp. Cu cât luminozitatea OLED-ului este setată mai mare cu atât se consumă mai repede. Există tehnologii de pixel refresh pentru a te feri de efectul de ”burn in”, dar la nivel teoretic la un momentdat culorile vor începe să fie din ce în ce mai șterse. Tehnologia quantum dot implementată de Samsung folosește albastru pe post de culoare de bază, care este mai rezistentă în timp și are o luminozitate mai intensă. Pixelul quantum dot are 3 subpixeli (RGB) față de patru subpixeli (3 de culoare și unul alb) folosiți în tehnologia WOLED. Mai sunt diferențe de procesare a imaginii, a sunetului, caracteristici de gaming. Samsung OLED S95C va fi disponibil la începând cu luna mai.

Gaming pe televizoare

  • O serie de tehnologii pentru zona de gaming sunt disponibile pe 4K, 8K și OLED. Pe o parte din modele din gamele 4K, 8K și OLED se găsește rată de refresh de 144Hz. Toate au Free Sync Premium Pro, tehnologie disponibilă doar pe televizoarele Samsung, care e importantă pentru jucătorii pe console. La acestea se adaugă un timp de răspuns bun al ecranului pentru segementul smart TV (5,8 ms la OLED și 6ms la Neo QLED), dar în testele sintetice a atins și o milisecunda.
  • Samsung Neo QLED 4K QN95C e capabil pentru cloud gaming și poate înlocui un laptop sau un PC, pentru că toată procesarea se face în cloud. Utilizatorul are nevoie doar de televizor și de o conexiune bună la internet. Toate marile aplicații de cloud gaming sunt disponibile pe smart tv-urile Samsung și pe măsură ce devin disponibile în regiune sau în țară pot fi folosite. Televizorul are deja capabilitatea de a se conecta la aproape toate controller-ele pe care le ai în casă, 90% dintre toate controller-ele existente pe piață sunt compatibile implicit cu televizorul. Acesta le recunoaște și le poți folosi inclusiv pentru a modifica setările televizorului.
Camera pe Samsung Neo QLED 4K QN95C. FOTO Adrian Pogîngeanu
Camera pe Samsung Neo QLED 4K QN95C. FOTO Adrian Pogîngeanu
  • Camera pe Samsung Neo QLED 4K QN95C a fost adăugată anul trecut, cu conectare pe UB. În 2023 are sistem de conectare Pogo pin, se atașează magnetic, vine în pachet și o pui dacă vrei. Poți conecta, de asemenea, orice cameră Logitech pe televizor pentru că sunt compatibile. 
  • O poți folosi pentru Google Meet sau alte aplicații de conferințe online. Pentru servicii de telemedicină, dar acestea nu sunt disponibile deocamdată în Uniunea Europeană. Pentru antrenament acasă prin Samsung Health, te antrenezi și teleizorul îți spune dacă postura e corectă, dacă ai facut exercițiul corect etc. 
  • Camera îți permite să reglezi automat luminozitatea televizorului la fel ca pe smartphone, să tragă draperiile dacă e multă lumină printr-o altă aplicație IoT din Smart Things Hub, să detecteze mișcare când ești plecat de acasă și să te alerteze daca se mișcă ceva prin casă când ești plecat. Te anunță dacă câinele e agitat și poți să-i pui un clip video pe televizor sau să-i dai mânacare printr-un dispozitiv smart, tip dog feeder. În afara Uniunii Europene, care are o legislație mai restrictivă, poți folosi funcția Watch Toghether ( pe Youtube, Netflix). Fiecare stă la el acasă și vedeți un serial împreună și împărtășiți reacțiile cu ajutorul camerei.
  • Camera e inclusă doar pe Samsung Neo QLED 4K QN95C, pentru celelalte trebuie achiziționată separata, televizoarele funcționează cu camere Samsung și Logitech.

Caracteristici de gaming ale Samsung Neo QLED 4K QN95C:  

- gamebar-ul prin care accesezi setări specifice de gaming în timp ce te joci;

- prin funcția gameview îți poți modifica formatul jocului de la 16:9 până la 32:9;

- funcție de zoom pentru hartă care o numim ”mini map zoom” disponibilă inclusiv pentru console;

- funcție de sharing (împărtășire) a hărții cu alt utilizator care se joacă pe alt dispozitiv;

- moduri dedicate de gaming pentru imagine și sunet;

- și dacă te legi la un soundbar, toate soundbar-urile Samsung au funcție dedicată de gaming.

Soundbar

  • Din gama de soundbar-uri care au Wi-Fi fac parte Q700, Q800, Q930, Q990, S800 ultra-slim. Poți face conexiunea între soundbar și televizor fără a folosi un cablu HDMI, atât timp cât sunt legate în aceeași rețea wireless și să ai în continuare Dolby Atmos. 
  • Anul trecut Samsung a lansat un soundbar mininmalist (S800), ultraslim soundbar gândit pentru cei care pun televizorul Samsung direct pe perete și de aceea are inclus un sistem de montare de acest fel.
  • un soundbar de 10-15 cm iese mult în evidență față de un televizor subțire când îl pui pe perete și de aici necesitatea lui S800C. 
  • Soundbar-ul S800C este negru, dar mai există și S801C alb și merg foarte bine la pachet cu televizoarele din gama lifestyle cum ar fi The Frame.

Despre piața de televizoare și soundbar-uri:

  • Piața de televizoare de gaming este în creștere, vânzările de modele de 43 și 50 inchi aproape se dublează în fiecare lună față de anul anterior, deci interesul este din ce în ce mai mare. 
  • Pentru gaming recreațional sunt două categorii de utilizatori: cei care se joacă pe PC-uri sau console și cei care se joacă folosind servicii de cloud gaming. Televizoarele sunt pregătite pentru ambele variante de utilizare. 
  • Piața de soundbar-uri devine din ce în ce mai dinamică, România este la 5% față de media europeană de 10%, iar în SUA media este peste 20%.
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite