Brave a înlocuit Google cu propriul motor de căutare
0
Brave Search va deveni opţiunea de căutare implicită pentru noii utilizatori din SUA, Marea Britanie, Canada, Germania şi Franţa, urmând ca şi mai multe ţări să urmeze acest pas în curând
Amer Owaida, Security Writer al ESET, explică pe blog ce implică această schimbare şi ce planuri mai are Brave.
Brave, companie cunoscută pentru browserul său centrat pe confidenţialitate, a anunţat că va înlocui Google şi alte motoare de căutare cu Brave Search ca motor de căutare implicit pentru noii utilizatori.
„Începând de astăzi, noii utilizatori Brave vor avea posibilitatea de a căuta în browserul Brave prin Brave Search, oferindu-le confidenţialitatea şi autonomia unei alternative de căutare/browser la variantele Big Tech.
Brave Search este construit pe baza unui index independent şi nu urmăreşte utilizatorii, căutările sau click-urile acestora”, a dezvăluit Brave într-o postare de pe blog care anunţă schimbarea.
Primele ţări care au făcut schimbarea sunt Statele Unite, Canada şi Regatul Unit, unde Google va fi înlocuit cu Brave Search ca motor de căutare implicit. Între timp, Franţa va trece de la Qwant, în timp ce Germania va înlocui DuckDuckGo. Brave a promis că mai multe ţări vor vedea schimbări similare în lunile următoare.
În timp ce utilizatorii existenţi Brave vor păstra motoarele de căutare pe care le-au ales anterior ca implicite, ei pot configura manual Brave Search ca opţiune implicită. Majoritatea celorlalte browsere majore ar trebui să accepte şi oferta de motor de căutare Brave.
Cu cea mai recentă actualizare a browserului său în versiunile desktop, iOS şi Android, Brave va oferi automat Brave Search ca opţiune de căutare implicită pentru noii utilizatori. Cu toate acestea, dacă preferă, pot alege un alt motor de căutare navigând la setările motorului de căutare ale browserului.
Există totuşi un avertisment: deşi Brave Search nu afişează momentan reclame, versiunea sa gratuită ar putea include reclame în curând. Este în lucru o versiune Premium fără anunţuri şi reclame.
Compania şi-a lansat motorul de căutare în luna iunie, ca o alternativă pentru utilizatorii care se gândesc la confidenţialitate. „Brave Search a crescut semnificativ de la lansarea sa în iunie anul trecut, cu aproape 80 de milioane de interogări pe lună. Utilizatorii noştri sunt mulţumiţi de soluţia cuprinzătoare de confidenţialitate pe care Brave Search o oferă împotriva Big Tech prin integrarea în browserul nostru”, a declarat Brendan Eich, CEO şi co-fondator al Brave.
Pentru a îmbunătăţi acoperirea şi calitatea Brave Search, producătorul său a lansat şi Proiectul Web Discovery (WDP), care le permite utilizatorilor să introducă şi să îmbunătăţească motorul de căutare prin contribuţia anonimă cu date. Utilizatorii care decid să folosească funcţia şi să ia parte la proces vor avea confidenţialitatea şi anonimatul protejate; orice date pe care le furnizează nu pot fi legate de persoane sau de dispozitivele acestora şi nici nu pot fi legate între ele pentru un utilizator sau un set de utilizatori.
„Sistemul oferă date anonime de căutare şi navigare realizate în browserul Brave de la utilizatorii care s-au înscris. Aceste date ajută la construirea indexului independent Brave Search şi se asigură că Brave Search arată rezultate relevante pentru interogările de căutare”, a spus compania.