Asus Zenbook Pro 14 OLED, laptop ”high-end” pentru creatorii de conținut [TECH REVIEW]

0
Publicat:

Asus Zenbook Pro 14 OLED este primul laptop al taiwanezilor pe care îl testez și am dat peste un sistem ”high-end” care te impresionează plăcut, încă de la primul contact. Dar sunt utilizator de laptop Asus de gaming și măcar o parte din caractersticile software îmi sunt familiare.

image

Ce e în cutie

Am primit doar laptopul și încărcătorul, modelul fiind unul de test, nu o variantă finală. După compartimentare, cred că norocosul cumpărător mai primește și alte accesorii. Dar chiar și așa iată unboxing-ul lui ASUS Zenbook Pro 14 OLED, prima pornire și imagini din mai multe unghiuri cu laptopul.

Construcție

ASUS Zenbook Pro 14 OLED cântărește 1,6 kg și are o ”grosime” de 17,9 mm. Corpul este fabricat din aliaj de aluminiu, care se completează cu finisajul său mat, de culoare Tech Black, și noul logo monogramă al brandului, un fel de A stilizat. Singurul aspect chestionabil în acest segment este sensibilitatea la amprente. Raportul dintre ecran și corp este de 90%.

Tot legat de construcție, laptopul a trecut prin 12 metode de testare și 26 de proceduri de testare disciplinară, depășind standardele industriale și a primit certificarea US MIL-STD-810H.

E un laptop mic, ușor, dar extrem, de rezistent la orice eventual obstacol, într-o culoare negră, care adăpostește la interior un hardware spectaculos. 

Tastatura deși mică ca suprafață are teste mari cu o cursă medie și cel mai mare scris pe care l-am văzut pe o tastatură în ultima vreme. Există o distanță confortabilă între taste, care au o cursă medie (1.4 mm)și iluminare pentru utilizarea în condiții de lumină slabă. De asemenea, tastatura dispune de funcții utile, cum ar fi taste rapide dedicate și o tastă Fn cu opțiune de blocare, pentru comutarea rapidă între funcțiile tastelor F și funcțiile rapide.

Touchpad-ul este mare raportat la dimensiunea laptopului, rapid și precis.

Asus Zenbook Pro 14 OLED  tastatură și touchpad.
Asus Zenbook Pro 14 OLED tastatură și touchpad.

Noua serie Zenbook Pro dispune de ASUS DialPad, o funcționalitate integrată în touchpad-ul laptopului (stânga sus), care înlocuiește un disc fizic și oferă control precis asupra setărilor în aplicațiile creative. Acesta este compatibil cu mai mult de 70 de funcții și funcționează în aplicații Adobe, precum Photoshop și Premiere Pro, permițând ajustarea rapidă a setărilor și optimizarea fluxului de lucru creativ.

Sus interfața ProArt Creator Hub unde se fac setările pentru ASUS DialPad, care apare jos.
Sus interfața ProArt Creator Hub unde se fac setările pentru ASUS DialPad, care apare jos.

ASUS DialPad reprezintă o modalitate de interacțiune cu tehnologia și de creare într-un mod diferit, cu compatibilitatepentru aplicații profesionale , precum Adobe Photoshop și Premiere Pro. Aceasta permite utilizatorilor să acceseze instrumentele și să ajusteze setările pentru  personalizare și până la urmă eficiență crescută.

Ecran

Dar înainte să trecem la hardware-ul principal să vorbim de celălat lucru care-ți atrage atenția la primul contact. Ecranul OLED de tip touchscreen, cu diagonală de 14.5 inchi, raport de aspect de 16:10 și o rezoluție de 2.8K (2880 x 1800) este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am întâlnit. Luminozitatea maximă de 600 niți, gama largă de culori (100% DCI-P3) și contrastul (1,000,000:1) sunt cu totul la un alt nivel. 

Atunci când se în specificații apare "100% DCI-P3", se face referire la faptul că ecranul este capabil să afișeze întregul spectru de culori din cadrul DCI-P3. Acest lucru este important în special pentru profesioniștii din domeniul grafic și video, deoarece asigură o precizie a culorilor înalte și o reproducere fidelă a culorilor originale din conținutul lor.

Cu alte cuvinte, un ecran cu 100% DCI-P3 este capabil să redea toate culorile dintr-un film sau conținut video, astfel încât acestea să arate exact așa cum a fost intenționat de creatorul conținutului. Este un standard de calitate în ceea ce privește afișarea culorilor și oferă o experiență vizuală superioară.

Am pus Adobe Photoshop pe el ca să văd cum se mișcă.
Am pus Adobe Photoshop pe el ca să văd cum se mișcă.

Are și certificare VESA DisplayHDR 600 True Black, care indică faptul că ecranul oferă o calitate HDR superioară, cu negru profund și contrast dinamic ridicat.

Un aspect interesant pentru un laptop profesional de creație este compatibilitatea cu un stylus profesional. Dar mai bine să explic: ASUS Pen 2.0, un accesoriu care se achiziționează separat, are o sensibilitate la presiune de 4096 de nivele și o forță de apăsare a vârfului de doar 5g, permițând crearea detaliilor fine. Cu o rată de eșantionare rapidă de 266 Hz și o latenta de sub 36ms, este potrivit pentru retușarea imaginilor, design grafic sau luarea de notițe.

Stiloul dispune de 4 vârfuri interschimbabile pentru diferite scenarii de utilizare și se încarcă prin portul USB-C, oferind până la 140 de ore de utilizare. De asemenea, se poate conecta prin Bluetooth pentru a efectua acțiuni cu un singur clic și are un indicator LED prin care se poate verifica starea sa.

Legat de sănătatea ochilor, cred că merită menționat că are cu 70% mai puțină lumină albastră dăunătoare, fapt certificat TÜV Rheinland, și totodată are și certificare SGS Eye Care Display.

Specificații Asus Zenbook Pro 14 OLED (UX6404)

Laptopul are un procesor puternic Intel Core i9-13900H, placa grafică NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 8GB de memorie GDDR6 VRAM și 48 GB de memorie LPDDR5, precum și  stocare SSD PCIe 4.0 NVMe de 2 TB. Sistemul de operare preinstalat este Windows 11 Pro.

image

Pentru gestionarea temperaturii, laptopul dispune de tehnologia ASUS IceCool, care include două ventilatoare cu 84 de palete, patru orificii de evacuare a aerului, cinci conducte de căldură și trei moduri de profil pentru ventilatoare, asigurând un design termic total de până la 105W TDP (CPU + GPU).

La capitolul conectivitatea wireless vine cu Intel WiFi 6E,  Bluetooth 5.2, tehnologii precum WiFi SmartConnect și WiFi Stabilizer pentru o conexiuni rapide și stabile. O să vedeți mai jos în teste ce viteze am prins cu el pe wireless.

Pe parte de porturi nclude Thunderbolt 4 USB-C, HDMI 2.1, porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A, cititor de carduri SD și mufă jack combo (audio +microfon).

image

Sunet

Sistemul audio al ASUS Zenbook Pro 14 OLED a fost ajustat de echipa ASUS Golden Ear și certificat de specialiștii audio de la Harman Kardon. În plus, difuzoarele duale au cu suport Dolby Atmos, care oferă o gamă largă de setări ale egalizatorului, permițând utilizatorilor să folosească presetările sau să ajusteze semnalul în mod personalizat. 

Sistemul audio al laptopului oferă sunet mai puternic cu 5.25x și fără distorsiuni datorită amplificatorului inteligent și a ASUS Audio Booster, permițând o experiență audio superioară indiferent de conținutul rulat, iar funcția ASUS AI Noise-Canceling Audio asigură calitate vocală clară în apelurile video și reduce zgomotul de fundal.

Teste sintetice

PCMark 10

image

3DMark CPU Profile

image

Geekbench 6, test de CPU stânga și de GPU dreapta

image

CrystalDiskMark pentru stocare

image

SpeedTest pe conexiune wireless (multi și single)

image

Baterie și autonomie

Laptopul este echipat cu o baterie lithium-polimer cu o capacitate de 76 de Wh, care oferă o durată de viață a bateriei impresionantă pentru utilizarea pe termen lung. În plus, acesta vine cu un adaptor AC de 180W. Din observațiile mele autonomia sistemului cu luminozitatea la 50% este undeva între 5 și 7 ore depinzând de număriul de activități simultane și de cât de consumatoare de energie este fiecare în parte.

Zenbook Pro 14 OLED (UX6404) este după dimensiune și aspect un notebook de calitate premium pentru business. Iar din punct de vedere al configurației hardware poate concura cu orice laptop de gaming și gestiona orice tip de sarcină creativă, fie că este vorba de editare foto, randare video sau manipulare de proiecte 3D.

Ce înseamnă ”high-end”?

Un produs "high-end" este un produs de cea mai înaltă calitate și performanță disponibil pe piață, adesea cu un preț mai ridicat, oferind caracteristici superioare și fiind preferat de cei care caută excelență într-o anumită categorie de articole.  

Dar la sfârșitul zilei nu este un laptop pentru oricine, modelul în varianta testată se apropie de 15.000 de lei, iar varianta cu NVIDIA GeForce RTX 4060 costă în jur de 10.000 de lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite