Acer Predator Helios Neo 16 (2023) [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acer Predator Helios Neo 16 (2023) este un laptop cu hardware și design modern, care combină caracteristici de gaming de nivel mediu cu o construcție premium și în continuare o să vă arăt ce poate să facă. 

Acer Predator Helios Neo 16 (2023). FOTO Adrian Pogîngeanu
Acer Predator Helios Neo 16 (2023). FOTO Adrian Pogîngeanu

Modelul nu este încă disponibil pe toate piețele și nu sunt foarte multe informații despre el, exceptând website-ul producătorului și vloggerii asiatici.

Helios Neo 16 (2023) vine într-o cutie clasică, mare de carton, care include o altă cutie pe dimensiunile laptopului și încărcătorul masiv cu adaptoare de priză multiple pentru diverse țări.

Capacul și șasiul laptopului sunt din metalice, iar partea de dedesubt din plastic. Modelul testat este negru, lucios, cu o răceală plăcută la atingere, dar reține amprente. Pe capacul ecranului sunt gravate coduri unice pentru cei pasionați de personalizare. Nu e ceva ce vezi în fiecare zi.

image

Partea din spate, unde se găsește mufa de alimentare și o parte din porturi, are o formă aerodinamică și iese în evidență și prin niște elemente în albastru metalizat. 

Selecția de porturi este bogată, răspândită pe 3 laturi: 2x conectori Thunderbolt 4, 3x USB-A ( două 3.2 Gen 2 și unul 3.1), HDMI 2.1 pentru ieșire video, jack audio, port gigabit (GbE) și un cititor de carduri microSD, mai rar întâlnit. 

Acer Predator Helios Neo 16 (2023) din diverse unghiuri. FOTO Adrian Pogîngeanu
Acer Predator Helios Neo 16 (2023) din diverse unghiuri. FOTO Adrian Pogîngeanu

Laptopul are dimensiunile 360.1 x 279.9 x 26.55 și cântărește 2,6 kg fără încărcător, ceea ce-l încadrează în categoria medie de portabile. Nu e nici cel mai greu, dar nici cel mai ușor laptop de gaming.

Ecranul are un un panou IPS cu rezoluție 2.560 x 1.600 (WQXGA), rată de refresh de 165 Hz și luminozitate de 500 niti, care acoperă gama de culori 100% sRGB; are și Nvidia Advanced Optimus cu G-SYNC și timp de răspuns de 3 ms.

Pentru că l-am tot plimbat prin casă am stat la un momentdat cu el în soare și se vede foarte bine. Luminozitatea e mare, culorile aprinse fără exagerări, contrastul bun. E un ecran care se pretează și pentru muncă de creație.

Acer Predator Helios Neo 16 (2023) tastatura și mousepad. FOTO Adrian Pogîngeanu
Acer Predator Helios Neo 16 (2023) tastatura și mousepad. FOTO Adrian Pogîngeanu

Tastatura completă este iluminată RGB pe 4 zone, are taste mari cauciucate care au o cursă medie. Sunt evidențiate cele mai importante, butonul pentru modul Turbo/ Quiet de deasupra tastaturii în stânga și cel de la panoul de control (PredatorSense), deasupra cifrelor, cu sigla Predator.

Modul Turbo e activ doar când laptopul e în priză iar din PredatorSense poți gestiona / modifica / personaliza performanțele laptopului.

Acer Predator Helios Neo 16 (2023) captură PredatorSense.
Acer Predator Helios Neo 16 (2023) captură PredatorSense.

Touchpad-ul este poziționat central stânga, e relativ mic și l-am folosit la orice altceva în afară de gaming. E foarte bun, dar inutil pentru scopul principal al laptopului.

image

Modelul testat are un procesor i7-13700HX, GPU dedicat Nvidia RTX 4060 (8 GB), 16 GB de memorie RAM dual-channel DDR5-4800 și un SSD de 512 GB (Gen 4). Sistemul de operare este Windows 11 Home. Conectivitatea wireless este asigurată de o placă de rețea Killer Wi-Fi 6e + BT 5.1.

Placa de rețea are și un program de personalizare în funcție de nevoi.
Placa de rețea are și un program de personalizare în funcție de nevoi.

Pentru a menține laptopul răcoros în utilizare intensă, Predator Helios Neo 16 integrează sistemul de răcire al Acer, care include o tehnologie de ventilator AeroBlade din a 5-a generație, complet metalică, precum și pastă termoconductoare metalică lichidă. 

Dar să lăsăm specificațiile și să trecem la teste:

1. 3DMark CPU Profile;

image

2. 3DMark Port Royale Score;

image

3. 3DMark DirectX Raytracing feature test;

image

4. PCMark 10;

image

5. CrystalDiskMark test citire/ scriere pe SSD;

image

Și aproape o oră de gaming în 3 jocuri, un multi-player și două titluri cu RayTracing:  Counter-Strike Global Offensive, Cyberpunk 2077, Metro Exodus Enhanced Edition (2023). Am restricționat clipul, e nevoie sa ai 18 ani sa-l vezi, e destul sânge si prefer așa.

Ai în stânga sus, în capturile video, informații despre:

- încărcarea pe CPU;

- numărul de fps, cadre pe secundă;

- temperatura și încărcarea procesorului grafic.

Sunt clasicele întrebări: se încălzește, e zgomotos? E de gaming se încălzește când ai un procesor și un GPU performant într-o carcasă cu grosimea sub 3 cm și cu cât sistemul de răcire se luptă să-l țină mai rece, cu atât devine mai zgomotos. Nu e rachetă, dar nici nu poate fi ignorat zgomotul, căștile sunt importante, mai ales când te joci perioade lungi de timp. Faptul că se încălzește nu-i afectează performanța, nu face Throttling, dacă te îngrijorează asta.

Difuzoarele se aud excelent probabil și datorită procesării audio DTS X:Ultra, ascultă sunetul din gaming și îți poți face o idee.

Bateria de 90 Wh oferă circa 2 ore de autonomie în gaming și până la 4 ore pentru activități de birou. Cu încărcătorul dedicat de 330W se încarcă de la 0 în circa o oră.

Ca ”pachet”, privit în ansamblu, e un laptop frumos și bun de gaming, muncă sau creație. Nu se compară cu unul cu RTX 4080 sau RTX 4090, dar poți juca cu RayTracing și cu setările ridicate cam orice în 2023. Prețul, în Statele Unite, e undeva pe la 2000 de dolari, iar cel local este de 8999 lei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite