Studiu surprinzător. Dieta care asigură o minte sănătoasă şi cheia longevităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce nu este bine să renunţi la carbohidraţi

Oamenii de ştiinţă au descoperit dieta care menţine creierul sănătos şi care ar putea reprezenta chiar cheia longevităţii.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au descoperit că alimentaţia mai slabă în proteine, dar mai bogată în carbohidraţi menţine creierul sănătos şi este la fel de eficientă ca restricţiile calorice. 

Oamenii de ştiinţă au prezentat experimentele, făcute cu ajutorul şoarecilor, cărora le-a fost permis să mânânce oricât cu condiţia ca alimentele să conţină mai mulţi carbohidraţi din amidon, 

Experimentele au fost realizate în beneficiul sănătăţii mintale, dar şi al sănătăţii în general. Astfel, se pare că dieta, ce presupune alimentaţie slabă în proteine şi bogată în carbohidraţi, reprezintă cheia unei bune funcţionări a creierului pentru învăţare şi memorie.

Studiul a demonstrat pentru prima dată că dietele slabe în proteine, dar bogate în carbohidraţi au beneficii pentru creier asemeni dietelor care prevăd restricţii de calorii, care sunt bine cunoscute pentru menţinerea longevităţii. 

Profesorul David Le Couteur, autorul studiului şi specialist în geriatrie (ramură a medicinii care studiază şi tratează bolile bătrâneţii – n.r.), spune că numeroase culturi, inclusiv popolaţia din Okinawa, Japonia, şi mai multe zone mediteranene au observat acest mix:

„Dieta tradiţională din Okinawa presupune aproximativ nouă procente de proteine, ceea ce este similar cu studiul nostru, cu alimente din peşte, soia şi plante şi foarte puţină carne de vită. Ceea ce este interesant este că una dintre sursele principale de carbohidraţi este cartoful dulce“. 

Pentru studiul actual, cercetătorii au hrănit şoarecii cu alimente compuse din carbohidraţi complecşi derivaţi din amidon şi proteină cazeină care se găseşte în brânză şi lapte.

Pentru a evalua beneficiile pe care le are această dietă asupra creierului, cercetătorii s-au concentrat pe hipocamp, regiunea creierului responsabilă de învăţare şi memorie.

„Hipocampul este, de obicei, prima parte a creierului care se deteriorează şi cauzează boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, dieta slabă în proteine şi conţinut ridicat de carbohidraţi pare să ajute sănătatea şi biologia hipocampului la şoareci, într-o anumită măsură mult mai mare decât cea a dietei cu conţinut scăzut de calorii“, a spus profesorul Couteur.

Învăţarea şi memoria au fost evaluate printr-o serie de teste de recunoaştere spaţială şi de memorie, cercetătorii observând îmbunătăţiri modeste la şoarecii masculi şi femele de toate vârstele.

Această cercetare urmează un studiu de referinţă din anul 2015 de la Centrul Charles Perkins al Universităţii din Sydney, care arată că dietele bogate în proteine şi carbohidrati ar putea fi la fel de eficiente ca dietele cu calorii reduse în beneficiul unei vieţi lungi la şoareci.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite