Studiu: Persoanele populare pe Facebook sunt şi foarte stresate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul mare de prieteni pe Facebook duce la anxietate
Numărul mare de prieteni pe Facebook duce la anxietate

Un studiu realizat de cercetătorii britanici arată că persoanele cele mai populare pe Facebook sunt, de asemenea, şi cele mai stresate. Motivul: trebuie să se preocupe mai mult de imaginea lor, având în vedere că au  prieteni din mai multe sfere sociale şi ar trebui să îi mulţumească pe toţi.

Pe Facebook, majoritatea studenţilor văd numărul de prieteni ca pe un indice de popularitate. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât ei îşi imaginează o viaţă socială activă. Un studiu realizat de universitatea din Edinburgh, având ca subiecţi tinerii de 21 de ani, notează că, indivizii care au mai mulţi prieteni pe site-ul de socializare resimt mai mult stres, notează „Le Figaro".

Există unele persoane care au în lista de prieteni de pe Facebook doar persoanele cu care sunt într-adevăr prieteni şi în viaţa de zi cu zi.  În medie, un utilizator are cel puţin şapte grupuri de prieteni pe Facebook. Dacă 97 la sută dintre utilizatori au doar prieteni apropiaţi, sunt 80 la sută care au în cercul de prieteni de pe Facebook şi rude apropiate şi chiar îndepărtate. Există, de asemenea şi cei 69 la sută dintre utilizatori care au pe reţeaua de socialitzare şi prieteni de-ai prietenilor,  iar  65 la sută  au în lista şi colegi, potrivit studiului.

Toată această diversitate provoacă anxietate. Trebuie să-şi gestioneze imaginea pentru mai mute grupuri diferite şi aceste contradicţii generează tensiuni. „Stresul creşte atunci când utilizatorii au o versiune despre ei inşăşi, pe reţeaua de socilizare, care este inaceptabilă pentru prietenii lor online. De exemplu, postează mesaje care conţin jigniri sau poze în care fumează sau consumă alcool”, explică studiul.

Numărul persoanelor în vârstă care îşi fac cont pe reţeaua de socialiizare a crescut considerabil, asfel că, tinerii se mai confruntă cu o nouă problemă. 55 la sută dintre părinţi urmăresc activitatea copiilor pe reţeaua de socializare şi mai mult de jumătate dintre angajatori au declarat că  au renunţat să angajeze anumite persoane după ce le-au consultat profilul pe Facebook. Sentimentul de supraveghere este resimţit şi de studenţi.

„Înainte, Facebook era ca o discotecă, unde tinerii dansau, beau şi flirtau cu prietenii lor. Acum s-au alăturat părinţii şi şefii. Prin urmare, au început să considere  reţeaua de socializare ca un teren minat în care un pas greşit  i-ar costa scump din punct de vedere social.

Există o situaţie simplă pentru a evita aceste situaţii jenante: parametrii de confidenţialitate. Site-ul permite membrilor să  îşi grupeze prietenii şi să aleagă ce conţinut e vizibil diferitelor grupuri. Puţini tineri au timp să-şi grupeze prietenii, potrivit studiului. Şi totuşi, câteva minute de efort i-ar putea scăpa de stres.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite