STUDIU Femeile înţeleg limbajul câinilor mai bine decât bărbaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu, publicat în 2017, sugerează că femeile sunt capabile să înţeleagă emoţiile şi ce vrea cel mai bun prieten al omului mai bine decât bărbaţii.

Cercetarea, publicată în revista „Royal Society of Open Science“, a constatat că oamenii se pot prinde ce încearcă să comunice câini atunci când mârâie şi că femeile sunt mai „fluente“ în limbajul canin decât bărbaţii, arată Broadly.

Cercetătorii au înregistrat 18 câini care mârâie ca răspuns la situaţii diferite – când păzesc hrana de alţi câini, când se joacă „lupta cu odgonul“ sau când simt ameninţarea apropierii unui străin. Cei 40 de participanţi la studiu au fost apoi rugaţi să identifice tonul eşalonând mârâielile care provin din teamă, agresiune, disperare, fericire şi în mod jucăuş. Apoi au încercat să determine contextul mărâielilor.

Astfel, oamenii au avut o rată de succes de 63% în identificarea contextului (comparativ cu rata de şanse de 33%). 

Tamás Faragó, autorul principal al studiului, a declarat: „Studiile noastre recente despre fMRI (n.r. - tehnologia de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională) sugerează că oamenii şi câinii folosesc zone similare ale creierului şi probabil procese similare pentru a evalua emoţiile celorlalţi din vocalizări. Se pare că există reguli înrădăcinate din punct de vedere biologic cu privire la modul în care vocalizările mamiferelor codifică emoţiile, iar aceste procese comune îi ajută pe oameni să evalueze încărcătura emoţională nu numai a câinilor, ci şi a ale altor specii de mamifere.“

Interesant este faptul că cercetătorii au observat că femeile s-au descurcat mult mai bine în faţa acestui test decât bărbaţii. Să însemne asta că femeile au o legătură mai profundă şi spirituală cu câinii, pe care bărbaţii nu o au?

„Acesta este un model comun în studiile de recunoaştere a emoţiilor. Femeile sunt probabil mai empatice şi mai sensibile faţă de emoţiile altora, ceea ce le ajută să asocieze mai bine contextul cu conţinutul emoţional al mârâielilor câinilor“, a mai spus autorul studiului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite