Românii din America, despre Uraganul Sandy: Dumnezeu să ne ajute! E tot ce pot să spun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrea Teja trăieşte la New York, unde Uraganul Sandy urmează să ajungă peste câteva ore, iar Simona Botezan la Washington, exact unde se întâlnesc cele două fronturi atmosferice.

Urmăriţi livestream evenimentele din America

Andrea Teja locuieşte în Bronx, la etajul nouă al unui bloc, astfel că speră să nu aibă parte de experienţe nedorite cu uraganul Sandy. „Problemele de acum încep. Eu locuiesc în Bronx şi suntem mult deasupra nivelului apei, sper să fim mai în siguranţă. Însă vântul este extrem de puternic. Doar ce am mâncat o mamaliguţă cu nişte felii de pastramă, aşa că suntem încă OK”, a declarat Andrea Teja (foto).



Românca de la New York, care este cântăreaţă şi studentă în ultimul an la “Neuropsihologie”, a povestit cum se pregătesc americanii pentru "Frankenstorm”.

“Tot ce e public (biblioteci, şcoli, transport comun etc) e suspendat. Ai mei nu au fost la muncă azi. Acum au anuntat că suntem izolaţi. Au închis toate podurile, oficial. Cei din zona A, adică oamenii care trăiesc pe marginea oceanului în Manhattan, au fost evacuaţi la ordinele primarilor din New York, New Jersey şi Connecticut. La toate canalele de televiziune este Breaking News - Tracking Sandy, 24 din 24 se vorbeşte despre uragan. A fost anunţat stare de urgenţă
”, a spus Andrea.

În centrul uraganului vântul bate cu 175 mile/oră. Cei loviţi vor rămâne făra case, pentru că Sandy rade totul în cale. Specialiştii spun că Manhattanul va fi inundat.

Americanii şi-au mascat geamurile cu placaje, s-au aprovizionat cu mâncare, apă, lanterne. Se aşteaptă să existe pene de curent. Spun că am putea avea întreruperi de curent între două şi zece zile din cauza copacilor care se rup de la vântul puternic. Acum vântul bate constant cu 50-60 de mile pe oră. Am mai trăit pe viu un uragan, anul trecut, când a lovit Irene. Dar Sandy este mult mai dur”, a adăugat Andrea Teja.



„Greul de abia începe”

Simona Botezan locuieşte de patru ani la Washington, exact pe “linia mov”, unde se întâlnesc cele două fronturi atmosferice.

Plouă de două zile, azi e mai rău decât ieri, dar greul abia începe. La noapte va fi cel mai rău, se aşteaptă vânt de 70-80 mile pe oră, ploaie, zăpadă şi nu ştiu... Acum vin rafale de vânt cam la 30-40 de mile pe oră. De la ora 18.00 (ora locală) ne loveşte cel mai rău. Americanii care au trecut peste uraganul Maria în 1991 spun că au rămas fără curent două săptămâni, iar furtuna aceea n-a fost atât de rea ca Sandy. Maria a produs daune de 200 milioane de dolari, iar Sandy se asteapta sa produca daune de peste un miliard. Dumnezeu să ne ajute! E tot ce pot sa spun”, a spus Simona Botezan (foto).



Românca afirmă că şi-a făcut provizii, şi-a securizat casa şi aşteaptă cu sufletul la gură venitea urganaului.

“Nu prea există termeni de comparaţie pentru că n-au mai trecut nici ei prin aşa ceva. Aş fi plecat de acasă, dar unde să mă duc? Aeroporturile sunt închise, în maşina e mai rău decât în casă. Ne-am facut provizii şi stăm în casă. De patru ani jumate, de când locuiesc aici, am prins zapada istorică din 2009 -2010, cutremurul istoric de anul trecut, uraganul Irene şi acum ne loveşte Sandy "Frankenstorm
". Sper să scăpăm cu cât mai puţine daune”, a mai spus Simona Botezan.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite