VIDEO Cum arăta primul animal din lume: misterul unei fosile de 558 de milioane de ani
0Imaginează-ţi un animal oval şi plat, cu un soi de înotătoare dorsală centrală şi o lungime de zeci de centimetri care trăieşte pe fundul oceanului. Nu are nici gură, nici intestine sau anus. Şi, care nu seamănă cu nimic cunoscut zilelor noastre. Acesta este cel mai vechi animal de pe Pământ. Cel puţin aşa este descris de către cercetătorii de la Universitatea Naţională a Australiei, într-un studiu publicat în revista Science.
Cel mai vechi animal de pe Pământ a fost identificat într-o descoperire pe care un grup de cercetători de la Universitatea Naţională a Australiei (ANU) o numesc „Sfântul Graal al paleontologiei” ("the Holy Grail of palaeontology”), transmite CNN.
Mai precis, moleculele de grăsime descoperite pe fosilele unei creaturi misterioase numite Dickinsonia au confirmat că aceasta a trait cu 558 de milioane de ani în urmă. Fosilele sale erau atât de bine conservate încât oamenii de ştiinţă au găsit colesterolul, pe care l-au numit „semnul distinctiv” al vieţii animale.
În 1947, cercetătorul australian Ilya Bobrovsky identifica fosilele celui mai vechi animal, cunosut până acum, pe o faleză din regiunea Mării Albe. Iar rezultatele studiului, care s-au întins pe o perioadă mai lungă de ani au fost date publicităţii vineri, 21 septembrie, şi clarifică dezbateri purtate de câteva decade. Acum, un lucru este cert, această vieţuitoare este cel mai vechi animal confirmat până acum, pe Terra.

"Moleculele de grăsime fosilizate pe care le-am descoperit proveneau de la animale mari şi numeroase de acum 558 de milioane de ani, mai precis, cu milioane de ani mai devreme decât ne-am gândit", spune Jochen Brocks, profesor de ştiinţe ale Pământului în cadrul ANU.
Cercetătorii de la ANU au colaborat cu cei de la Academia de Ştiinţe din Rusia, dar şi cu Institutul Max Planck pentru Biogeochimie şi Universitatea din Bremen – amebele din Germania.
De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai veche fosilă umană cunoscută în afara Africii care ar avea între 177.000-194.000 de ani vechime.