„Tripla lunară“ din această seară, o combinaţie extrem de rară INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luna apare „sângerie“ în timpul eclipselor din cauza luminii refractate prin atmosfera Pământului Foto: EPA
Luna apare „sângerie“ în timpul eclipselor din cauza luminii refractate prin atmosfera Pământului Foto: EPA

Cea mai mare parte a Planetei va putea vedea miercuri, 31 ianuarie, un spectacol rarisim oferit de satelitul natural al Pământului, Luna.

E vorba de un triplu eveniment selenar, o „trifecta“ lunară, care presupune simultan o Lună „albastră“ – cea de-a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică -, o Lună „roşie“ sau „sângerie“ – aşa cum se vede ea în timpul unei eclipse, când e scufundată complet în umbra Pământului -, şi o Super-lună – aşa cum se vede când Luna plină se produce atunci când satelitul natural al Terrei se află la perigeu – punctul cel mai apropiat de Pământ de pe orbita selenară.

Un astfel de triplu eveniment nu s-a mai prosus de mai bine de 35 de ani, din 1982, şi următorul nu se va produce decât în 2037, precizează Associated Press.

Eclipsa de Lună se va vedea complet în estul Asiei, în Australia, în Pacific în noaptea de miercuri spre joi. În jumătatea vestică a SUA şi Canadei va fi vizibilă miercuri dimineaţă, înainte de apusul Lunii. Coasta de Est a SUA nu va avea noroc: eclipsa începe după apusul Lunii. Şi Europa, Africa şi America de Sud vor rata cea mai mare parte a spectacolului.

În zona României, va fi vizibil doar sfârşitul eclipsei, şi doar în anumite condiţii, la răsăritul Lunii (pentru Bucureşti, ora la care răsare Luna miercuri este 17:25). „Pe 31 ianuarie 2018 se va produce o eclipsă totală de Lună. Fenomenul se produce la ore când Luna se află sub orizont, iar după ce va răsări doar ieşirea din penumbra planetei noastre va putea fi văzută. 

Din cauză că penumbra este transparentă, culoarea şi strălucirea Lunii vor părea neschimbate. Din cauză că Luna se află aproape de orizont, este posibil ca aceasta să nu se vadă din Bucureşti, din cauza clădirilor înalte“, au precizat reprezentanţii Observatorului Astronomic, citaţi de news.ro.

Pentru pasionaţii de astronomie, NASA va oferi o transmisiune în direct pe internet de la telescoapele din California şi Arizona, începând cu ora 12.30 (ora României), care poate fi urmărită AICI.

INFOGRAFIE Eclipsa 31 ianuarie
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite