Taxiurile spaţiale, blocate la linia de start

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Navetele vor ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională
Navetele vor ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională

Proiectul taxiurilor spaţiale construite de NASA şi SpaceX ar putea fi amânat, după ce un concurent la licitaţie contestă rezultatele.

Sierra Nevada Corp este o companie care a vrut să fabrice rachete refolosibile care să fie utilizate de NASA în drumul său spre Staţia Spaţială Internaţională. Ei au depus o plângere oficială, iar Agenţia Spaţială Americană anunţă că acest lucru va întârzia tot proiectul.

NASA a acordat un contract de 6,8 miliarde de dolari pentru Boeing şi SpaceX care vor construi, testa şi administra o flotă de navete spaţiale care să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională. NASA doreşte prin acest proiect să-şi scadă cheltuielile de administrare a unui program spaţial care cuprinde inclusiv trimiterea de navete proprii. Agenţia a renunţat la acest lucru momentan şi foloseşte navete Soiuz, ruseşti.

Sierra Nevada Corp consideră că propunerea sa ar fi mai avantajoasă faţă de cea făcută de Boeing, având costuri mai mici cu 900 de milioane de dolari.

 Ei ar folosi o rachetă numită Dream Chaser, care poate fi văzută în imaginea de mai jos.

image

Aceste „taxiuri spaţiale” vor încheia în mare parte dependenţa Statelor Unite faţă de Rusia. Lucru benefic, dacă ţinem cont de faptul că relaţiile dintre Washington s-au deteriorat în urma crizei din Ucraina, NASA putând să evite folosirea navetelor Soiuz pentru transportul astronauţilor.

„Incredintarea acestui transport pe orbita terestra industriei private permite NASA sa se concentreze mai mult asupra ambitiosului zbor spre Marte”, a precizat Bolden.

Taxiul spaţial Boeing

image

Parteneriatul Boeing-SpaceX ar oferi o oportunitate pentru mai multe persoane de a experimenta un zbor în spaţiu, potrivit şefului NASA, el însuşi fost astronaut. Primele zboruri ale acestor navete private ar trebui sa aiba loc in 2017.

Contractul acopera în total şase misiuni cu oameni la bord spre ISS pentru fiecare dintre cele două companii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite