Studiu: Dumnezeu poate nu joacă zaruri, dar religia are acelaşi efect ca jocurile de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Religia are efecte puternice asupra creierului, dar nu din motive nedescifrabile. FOTO NBCNews
Religia are efecte puternice asupra creierului, dar nu din motive nedescifrabile. FOTO NBCNews

O analiză realizată în Statele Unite ale Americii arată că religia este similară jocurilor de noroc, dacă te raportezi la efecte.

„Dumnezeu nu joacă zaruri cu Universul“, religia are accente pavloviene, dată fiind conexiunea între experienţele spirituale şi circuitele de recompensă ale creierului.

Aceşti cercetători au studiat rezultatele unor teste fMRI (imagistică funcţională prin rezonanţă magnetică) realizate pe 19 mormoni devotaţi pe măsură ce erau expuşi la rugăciune sau la pasaje din scriptură, create pentru a evoca spiritualitatea. Au descoperit că se activează o regiune a creierului asociată cu recompensa şi cu plăcerea. 

Jeffrey S. Anderson, autorul principal al studiului, susţine că astfel de mecanisme pot explica şi ataşamentul de lideri religioşi sau de idealuri spirituale: o femeie luterană din Minnesota şi un susţinător ISIS din Siria pot simţi aceleaşi lucruri în creier, chiar dacă au credinţe total diferite. Mai mult, e foarte probabil ca unii oameni să fie mai predispuşi la a descoperi plăcerea din religie decât alţii. Cu toate acestea, un astfel de răspuns neurologic nu este limitat doar la persoanele religioase.

Oamenii care nu cred în divinitate pot simţi aceleaşi lucruri, dacă sunt expuşi unor scene patriotice, unor peisaje din natură sau chiar când contemplează idei ştiinţifice profunde. „Ştim că regiuni similare ale creierului sunt activate atunci când apreciem muzica, atunci când experimentăm dragostea romantică sau parentală, sau chiar atunci când câştigăm la jocuri de noroc“, a mai explicat Anderson. Totuşi, autorii acestei analize au mai spus că un studiu de amploare pentru a analiza activitatea cerebrală în detaliu e necesar pentru a veni cu informaţii suplimentare privind credinţa, plăcerea şi reflexele la stimuli care produc plăcere.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite