Stephen Hawking: Big Bangul nu a avut nevoie de Dumnezeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stephen hawking

Renumitul om de ştiinţă Stephen Hawking a declarat că universul nu a avut nevoie de ajutor divin pentru a se crea, potrivit Huffington Post.

Declaraţia a fost făcută în timpul unei conferinţe de la Institutul de Tehnologie din California. Hawking a întrebat ce făcea Dumneze înainte de creaţia divină. „Pregătea iadul pentru oamenii care pun astfel de întrebări?“, a continuat fizicianul.

După ce a făcut un scurt rezumat al teoriei creaţiei divine, Stephen Hawking a început să dea câteva exemple de explicaţii ştiinţifice. El a amintit de teoria elaborată de Fred Hoyle şi Thomas Gold care presupune că nu există început sau sfârşit şi că galaxiile continuă să se formeze din materie creată spontan. 

Fizicianul a spus că aceste idei nu mai au susţinere, făcând referire la unele lucruri observate recent de telescoapele spaţiale dar şi de alte instrumente.

Hawking a discutat şi ideea potrivit căreia Big Bangul nu a fost un eveniment unic. El le-a reamintit ascultătorilor că, în 1980, împreună cu fizicianul Roger Penrose, a demonstrat că acest lucru nu este posibil.

Timpul a luat naştere în momentul singularităţii iar, cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat numai odată, a spus Hawking. Vârsta Universului (aproximativ 13,8 miliarde de ani) demonstrează acest lucru iar numărul şi maturitatea galaxiilor observate până acum se  mulează pe această teorie.

El a mai vorbit şi despre cum, în anii ’80, după ce tocmai publicase o lucrare despre momentul în care a luat naştere universul, Papa Ioan Paul al doilea a sfătuit comunitatea ştiinţifică să nu încerce să studieze momentul creaţiei, fiind unul sfânt. „Mă bucur că nu am fost pus sub inchiziţie“, a glumit fizicianul.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite