Cercetătorii înregistrează noi date în legătură cu una dintre cele mai misterioase materii din Univers

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O reprezentare pentru cât înseamnă materia întunecată în Univers. FOTO chandra.harvard.edu
O reprezentare pentru cât înseamnă materia întunecată în Univers. FOTO chandra.harvard.edu

Cercetătorii se apropie de câteva răspunsuri noi în ceea ce priveşte materia întunecată care se regăseşte în Univers într-o cantitate de câteva ori mai mare decât materia obişnuită.

Materia întunecată reprezintă circa 27% din Univers, cu materia obişnuită fiind în proporţie de aproximativ 5%. Deşi există indicii clare asupra existenţei acesteia, deocamdată nu sunt cunoscute particulele care o alcătuiesc. În schimb sunt câteva ipoteze, notează „Ştiinţă şi tehnică“.

Una dintre aceste teorii afirmă că materia întunecată este alcătuită din particule masive, care interacţionează slab cu materia obişnuită. Aceste tip de particule „simt“ numai forţa gravitaţională (sau masă) şi forţa slabă (cea care este responsabilă de dezintegrarea radioactivă). Din acest motiv ele pot trece uşor prin materia obişnuită. Cea mai simplă analogie prin care să se descrie această materie întunecată ar putea fi următoarea: dacă în Sistemul Solar ar pătrunde o planetă alcătuită din materie întunecată, atunci ea ar putea trece cu uşurinţă prin Jupiter, fără să fie văzută, în schimb am putea vedea cum orbita planetei gigant ar fi perturbată de interacţiunea gravitaţională dintre cele două planete.

S-au propus mai multe experimente, printre care se numără şi CDMS II (Cryogenic Dark Matter Search – căutarea criogenică a materiei întunecate) amplasat în mina Soudan din nordul statului Minnesota. Pe 13 aprile, la o conferinţă a Societăţii Americane de Fizică, s-a anunţat înregistrarea a trei evenimente, care ar putea reprezenta interacţia dintre particulele numite mai sus şi detectoare. Kevin McCarthy, membru al echipei CDMS, a ţinut să precizeze că nu crede că aceste rezultate se ridică la nivelul unei descoperiri, dar ele merită să fie investigate în continuare.

Articolul integral este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite