Roboţi ucigaşi. De ce se tem experţii în domeniul tehnologiei de dezvoltarea armelor cu inteligenţă artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de experţi şi cercetători în domeniul tehnologiilor au publicat o scrisoare deschisă în care denunţă armele ofensive autonome, aşa numiţii „roboţi ucigaşi”, şi avertizează asupra faptului că „o cursă a înarmării cu armament militar dotat cu inteligenţă artificială (AI) este o idee proastă”, relatează BBC News şi AFP.

Roboţi ucigaşi. Ce sunt armele ofensive autonome

„Dacă vreo mare putere militară va impulsiona dezvoltarea armelor cu inteligenţă artificială (AI), o cursă globală a înarmării va fi inevitabilă şi punctul final al acestei traiectorii tehnologice este evident: armele autonome vor deveni Kalaşnikov-urile viitorului”, avertizează semnatarii scrisorii deschise, publicate în deschiderea Conferinţei internaţionale asupra inteligenţei artificiale (IJCAI) care are loc la Buenos Aires. 

Printre semnatari se află omul de ştiinţă Stephen Hawking (astrofizician) şi cofondatorul Apple Steve Wozniak. De asemenea, renumitul inventator şi antreprenor în domeniul tehnologiilor de vârf Elon Musk a semnat scrisoarea.

„Roboţii ucigaşi" fac în prezent obiectul a numeroase dezbateri. De exemplu, în cadrul comisiilor ONU este luată în considerare o eventuală interdicţie a anumitor tipuri de arme autonome. Numeroşi experţii şi cercetători cer să fie interzisă în mod expres inteligenţa artificială în gestionarea armamentului, subliniind că acest lucru ar fi „dincolo de un control uman semnificativ".

„Armele autonome aleg şi lovesc ţintele fără intervenţia omului”, precizează semnatarii scrisorii

Îngrijorarea lui Stephen Hawking legată de roboţii ucigaşi

În decembrie, într-un interviu pentru BBC, Stephen Hawking şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că inteligenţa artificială ar putea conduce la sfârşitul umanităţii: „Oamenii, care sunt limitaţi de evoluţia biologică lentă, nu ar putea să rivalizeze cu aşa inteligenţă şi ar fi distruşi ca civilizaţie”, declara astrofizianul.

Nu de aceeaşi părere este şi Eric Horvitz, şeful Microsoft Research (semnatar al scrisorii), care apără alte cercetări în domeniul inteligenţei artificiale.

“Uitaţi-vă la cât de multe a făcut calculul pentru societatea noastră, pentru domeniul socio-economic, în aplicaţii ca cele din domeniul îngrijirilor de sănătate. Inteligenţa artificială va schimba atât de multe lucruri. Totuşi, odată cu ea vin o mulţime de speranţe, o mulţime de posibile beneficii şi, totodată, unele îngrijorări. Eu cred că sunt multe probleme interesante care este necesar să fie rezolvate pe acest drum, dar mă aştept la rezultate benefice şi pozitive importante din această cercetare, în principal pentru că noi o ghidăm”, a explicat Horvitz.

Avertismentele au început din 2013

Christof Heyns, un expert al ONU în problema drepturilor omului, avertiza din 2013 că toate naţiunile ar trebui să adopte un moratoriu cu privire la crearea roboţilor de război (roboţii ucigaşi) ce pot funcţiona autonom –înainte de a fi prea târziu pentru a mai opri utilizarea lor,

Reprezentantul ONU susţinea în acel moment că omenirea se găseşte într-un punct critic.

 „Programarea unor maşinării pentru a ucide oameni, fără a mai fi implicat factorul uman în momentul deciziei, ar putea stimula extinderea războaielor şi va îngreuna atribuirea responsabilităţii pentru crime de război. E nevoie să reflectăm la modul în care am folosi aceşti roboţi, înainte ca ei să devină o realitate concretă”, arată Fox News, citându-l pe Heyns.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite