Oamenii de știință au descoperit o nouă specie de dinozaur, iar aceasta ar putea rescrie istoria evoluției lui T-Rex
0Descoperirea provine de la un craniu fosilizat și un maxilar care au fost dezgropate în urmă cu mai bine de 40 de ani în New Mexico.

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de tiranozauri care este probabil un predecesor al lui T. Rex. Noua specie arată că dinozaurii au devenit mai mari mult mai devreme decât credeau inițial oamenii de știință. De asemenea, aceasta susține teoria conform căreia T. Rex își are originea în America de Nord, nu în Asia.
Denumit T. mcraeensis, noul dinozaur sugerează că Tyrannosaurii au ajuns la dimensiuni uriașe cu milioane de ani mai devreme decât credeau experții anterior.
Este greu de estimat cât de mare era T. mcraeensis doar pe baza craniului și a maxilarului, dar probabil că avea dimensiuni comparabile cu cele ale unui T. rex, măsurând aproximativ 12 metri lungime, a spus Longrich, adică aproximativ cât un autobuz școlar american.
Interesant este faptul că descoperirea provine de la un craniu fosilizat și un maxilar care au fost dezgropate în urmă cu mai bine de 40 de ani în New Mexico. Timp de decenii, s-a crezut că oasele aparțin unui T. rex.
Dar o echipă de cercetători a decis să se uite mai atent și au descoperit că o mostră de Sierraceratops din aceeași zonă era mai veche decât se credea inițial. Acest lucru i-a făcut pe cercetători să se întrebe cu privire la vârsta eșantionului de Tyrannosaurus, a declarat Nick Longrich, un paleontolog și biolog evoluționist de la Universitatea din Bath, care a condus studiul, pentru Business Insider.
"Ne-am dat seama că presupunerile tradiționale despre vârstele acestor fosile erau probabil greșite", a scris Longrich.
În urma reexaminării, oamenii de știință au descoperit că oasele aparțineau unui dinozaur care a trăit cu 6-7 milioane de ani înainte ca T. rex să existe.
Mai mult, fosilele aveau câteva diferențe cheie față de un T. rex tipic, ceea ce i-a determinat pe Longrich și echipa sa să concluzioneze că acestea aparțineau unei noi specii.
De exemplu, craniul nu avea crestături în spatele ochilor - o caracteristică distinctă a lui T. rex., iar maxilarul inferior era mai puțin adânc decât cel al lui T. Rex, a declarat Spencer Lucas, paleontolog în cadrul proiectului.
Oricât de faimos ar fi T. rex, se cunosc puține lucruri despre originile sale. Oamenii de știință nu sunt de acord dacă T. Rex își are originea în America de Nord sau în Asia. Dar noua analiză a cercetătorilor ar putea oferi mai multe indicii în această privință.
Deoarece fosilele lui T. mcraeensis au fost descoperite în New Mexico și sunt primul strămoș cunoscut al lui T. rex, acest lucru susține ideea că T. Rex și-a avut originea în America de Nord, nu în Asia, a declarat Longrich.
"Este interesant faptul că încă mai sunt lucruri noi de învățat despre un animal aparent atât de cunoscut precum T. rex", a spus el.