O specie de broască endemică în Australia, declarată dispărută. Schimbările climatice, printre cauzele dispariției

0
Publicat:

O specie de broască care putea fi întâlnită în trecut în două treimi dintre zonele tropicale din Australia a fost declarată dispărută, iar printre cauzele dispariției se numără schimbările climatice.

Foto Stephen Richards / frogid.net.au
Foto Stephen Richards / frogid.net.au

Cea mai recentă actualizare a "Listei roşii" a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), principalul barometru de evaluare a riscului de extincţie a plantelor şi animalelor la nivel mondial, a retrogradat broasca Nyakala (Litoria nyakalensis) de la specie critic periclitată la dispărută.

Endemică în Australia şi întâlnită în special la altitudini înalte din zonele tropicale umede, broasca nu a mai fost văzută din aprilie 1990.

IUCN a atribuit dispariţia sa ciupercii chitride (regnul de fungi Chytridiomycota), care a distrus specii de amfibieni din întreaga lume  însă a remarcat că o reducere a habitatului său ca urmare a schimbărilor climatice ar fi putut reprezenta, de asemenea, un factor, scrie Agerpres. 

„Ştim ce cauzează această criză: distrugerea habitatului, speciile invazive şi schimbările climatice", a declarat pentru Australian Associated Press (AAP) Jess Abrahams de la Fundaţia Australiană pentru Conservare.

Ministrul Mediului din Australia a declarat că în țara sa va avea loc o revizuire majoră a legilor în ceea ce privește mediul. 

Efectele activităţii umane, de la schimbări climatice la poluare  sunt ''devastatoare'' pentru viaţa marină, iar drept urmare o zecime din plantele şi animale subacvatice evaluate până în prezent sunt ameninţate cu dispariţia, se arată în cea mai recentă ediţie a "Listei roşii a speciilor ameninţate", publicată vineri.

În cadrul summitului ONU pentru natură de la Montreal, secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat statele lumii să pună capăt ''orgiei distrugerii'' şi să adopte un acord privind sistarea şi inversarea tendinţei de distrugere a habitatelor.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite