O companie care lansează sateliţi în spaţiu a reuşit să recupereze o rachetă folosind un elicopter şi un cârlig pentru a agăţa paraşuta de frânare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
recuperare rocket lab

Rocket Lab, companie care îşi propune să lanseze sateliţi în spaţiu rapid şi ieftin, a anunţat că a folosit un elicopter pentru a prinde o parte dintr-o rachetă cât se afla încă în aer. Racheta a fost aruncată în ocean la scurt timp după aceea, ajungând să fie pescuită din apă, scrie cnn.com.

Misiunea a fost etichetată „There and back again” şi a avut loc pe 2 mai.

Consilierul de comunicare al companiei, Murielle Baker, după ce a anunţat iniţial că misiunea a fost un succes, a revenit în transmisiunea online a companiei pentru a recunoaşte că pilotul elicopterului a decis să lase racheta să cadă după ce a experimentat o „caracteristică de încărcare diferită” de cele avute în timpul testelor de captură.

Totuşi, Baker a numit captura iniţială „un pas monumental înainte”. „Am asistat la o captură spectaculoasă”, a spus ea.

Transmisiunea online a arătat că elicopterul a prins paraşuta rachetei la aproximativ 15 minute de la lansare.

„I-au dat drumul după ce au gaţat-o cu carligul, deoarece nu erau mulţumiţi de felul în care zbura”, a adăugat Peter Beck, CEO al Rocket Lab, pe Twitter.

„Este nevoie de o precizie extremă. Mai multe etape critice trebuie să aibă loc perfect pentru a asigura o captură de succes“, a spus Baker mai devreme în webcast.

Racheta Electron, micul propulsor al Rocket Lab, care a fost folosită în aproape aproape două duzini de misiuni de succes înainte de lansarea de luni, şi-a îndeplinit cu succes obiectivul principal: a dus pe orbită 34 de incărcături pentru un număr de operatori comerciali, aducând numărul total de sateliţi lansaţi de Electron în spaţiu la 146.

După ce s-a separat de boosterul primei trepte, a doua treaptă a rachetei Electron a continuat să zboare pentru a pune pe orbită satelitul de la bord, în timp ce boosterul (prima treaptă a rachetei) a căzut înapoi pe Pământ. Odată ajunsă suficient de aproape de sol, boosterul a desfăşurat paraşute pentru a-şi încetini coborârea. Un elicopter a aşteptat să prindă paraşuta propulsorului cu un cârlig.

Prinderea rachetei în aer este o mare parte a obiectivului final al Rocket Lab de a dispune de rachete reutilizabile.

Alte companii au folosit rachete reutilizabile ca o modalitate de a face afacerile spaţiale mai rentabile. În 2015, Blue Origin a fost prima companie care a aterizat o rachetă reutilizabilă pe o platformă de aterizare. Compania a spus că viitorul turismului spaţial şi al oamenilor care vor trăi pe alte planete va depinde de transporoare reutilizabile, după ce l-a trimis pe fondatorul Jeff Bezos în spaţiu. SpaceX de la Elon Musk foloseşte boostere reutilizabile în rachetele sale Falcon 9.

Rocket Lab, totuşi, spune că are alte motive pentru a se concentra pe reutilizare decât doar profitul. „Cea mai mare problemă a noastră este să construim rachete suficient de rapid pentru a oferi servicii tuturor clienţilor noştri”, a declarat Beck pentru CNN Business în 2019. Rocket Lab vrea să lanseze sateliţi mai des – de 50 de ori sau mai mult pe an. Un număr aşa mare de lansări necesită reutilizarea rachetei.

Rocket Lab intenţionează să folosească metoda care presupune intervenşia cu un elicopter pentru a-şi recupera boosterele. Compania a spus că racheta Electron nu este suficient de mare pentru a transporta combustibilul necesar pentru o aterizare verticală, iar o aterizare în ocean poate provoca coroziune şi daune fizice din cauza apei sărate.

Un elicopter Sikorsky S-92 modificat, o aeronavă mare, cu două motoare, folosit de obicei pentru misiuni de căutare şi salvare şi pentru transportul în largul mării spre platforme petroliere, a fost folosit pentru misiunea de luni. După capturarea cu succes a boosterului, compania planificase să transporte în zbor treapta întâi a rachetei către o navă de recuperare aflată în largul oceanului, urmând ca apoi să fie dusă la complexul de producţie al companiei pentru evaluare. Dar, în cele din urmă, boosterul a fost aruncat în ocean şi a fost recuperat de acolo. Aterizările în ocean nu sunt optime - apa mării poate provoca coroziune, motiv pentru care Rocket Lab speră să capptureze rachetele sale la revenirea la sol înainte de a ajunge în  apă.

Compania cu sediul în California a publicat un videoclip care arată un antrenament de succes în zilele premergătoare lansării, cu un elicopter capturând un booster fals în timp ce acesta cădea la pământ.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite