NASA crede că una dintre Lunile lui Jupiter are un mediu propice vieţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA consideră că Europa, unul dintre sateliţii naturali ai planetei Jupiter, ar putea avea un mediu propice dezvoltării vieţii, măcar pentru microorganisme.

Agenţia Spaţială Americană a format o comisie de specialişti pentru a se ocupa de viitorul omenirii pe satelitul Europa. Ei trebuie să stabilească obiectivele misiunii, prin care se doreşte trimiterea unei nave spaţiale pe suprafaţa îngheţată a satelitului. Proiectul a fost scris în revista ştiinţifică "Astrobiology" şi a stabilit trei mari obiective.

Primul obiectiv ar misiunii ar fi investigarea suprafeţei de pe Europa, care conţine şi altceva în afară de gheaţă. Astfel, o sondă va săpa în sol pentru a înţelege compoziţia satelitului şi cât de multe săruri, materiale organice şi alte substanţe există.

Un al doilea scop al misiunii ar fi cartografierea geofizică a satelitului Europa, pentru a studia activitatea seismică. De asemenea, ei vor să caracterizeze suprafaţa luându-se în calcul nevoile oamenilor şi posibilitatea ca Europa să poată găzdui oamenii în viitor.

În martie, cercetătorii NASA au arătat că există dovezi că apa sărată de sub suprafaţa îngheţată ajunge la sol şi că astfel există sugestii că satelitul ar putea susţine forme de viaţă. Cercetătorii au spus că există schimb chimic între ocean şi suprafaţă, ceea ce înseamnă că organismele vii se dezvoltă mai bine.

Practic, cei de la Jet Propulsory Lab NASA, spun că oceanele de pe Europa ar putea semăna foarte bine cu cele de pe Pământ. "Asolizarea pe suprafaţa Europei este un pas important în studierea astrobiologică a acestei lumi", a declarat Christopher McKay, unul dintre participanţii la această misiune.

Europa a fost examinată pentru prima oară în 1979 de misiunea Voyager, iar apoi a mai fost studiată de Galileo în anii '90. Cercetătorii cred că Europa, împreună cu satelitul planetei Saturn, Encelade, ar putea susţine microorganismele.

Europa este cea de-a şasea lună a lui Jupiter şi este cel mai mic satelit galilean al acestei planete. A fost descoperită în 1610 de Galileo Galilei şi a fost numit după un personaj din mitologia greacă. Europa orbitează Jupiter în trei zile şi jumătate şi este mai mică decât Luna Terrei, având 3.100 de kilometri în diametru. Astfel, este al 15-lea obiect spaţial ca mărime. Stratul de apă ar putea avea 100 de kilometri adâncime.

image

Pe aceeaşi temă:

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite