NASA are date noi privind existenţa vieţii pe Marte în urmă cu milioane de ani
0NASA continuă cercetările privind existenţa vieţii pe Marte în trecutul îndepărtat al planetei. Cercetătorii au obţinut, spre final de 2013, noi date despre materia organică de pe Planeta Roşie.
Unul dintre obiectivele ştiinţifice ale roverului Curiosity are în vedere identificarea posibilităţii ca planeta Marte să fi putut adăposti viaţa, în trecutul îndepărtat. Până acum nu au putut fi identificate asemenea indicii, dar au fost realizaţi paşi foarte importanţi către o viitoare identificare a compuşilor organici, care eventual ar reprezenta semne ale existenţei vieţii în trecutul planetei Marte, notează „Ştiinţă&Tehnică“.
Cercetătorii care prelucrează datele transmise de către SAM au reuşit să rezolve problema legată de o eventuală contaminare pe care o bănuiau în urmă cu un an, la primele analize. Ei au reuşit să ajungă la concluzia că în datele obţinute recent contaminarea este vinovată de numai 1-3% din dioxidul de carbon detectat în eşantioane. Restul de 97% ar putea proveni de la materia organică prezentă în eşantioane.
Atunci când s-au comparat eşantioane recoltate în urma forărilor în zona numită Yellowkife Bay (care se pare că s-a format pe fundul unui fost lac, cu apă foarte puţin adâncă, din interiorul craterului Gale) cu eşantioane de praf marţian recoltat de la suprafaţă (acolo compuşii organici sunt supuşi acţiunii distructive ale radiaţiilor ultraviolete şi percloraţilor) rezultatele au fost oarecum surprinzătoare. Eşantioanele recoltate din zona Yellowkife Bay au eliberat cantităţi mai mari de carbon şi la temperaturi mai mici, în raport cu eşantioanele recoltate de pe suprafaţa marţiană. Asta sugerează că în aceste mostre ar putea exista compuşi organici.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“