NASA a descifrat misterul unui mesaj extraterestru primit de la o distanță de peste 16 milioane de kilometri

0
Publicat:

Pământul a primit un mesaj extraterestru de la o distanță de 16 milioane de kilometri. NASA a recepționat pentru prima data un mesaj transmis prin laser de la sonda spațială Psyche, care călătorește spre asteroidul cu același nume.

Mesaj primit de la sonda Psyche de către NASA FOTO: IFL Science
Mesaj primit de la sonda Psyche de către NASA FOTO: IFL Science

Experimentul spațial Adeep, care călătorește pe nava spațială Psyche a NASA, tocmai a transmis pentru prima dată un mesaj prin laser către Pământ, dincolo de Lună, o realizare care ar putea transforma modul în care comunică navele spațiale, scrie iflscience.com.

În cea mai îndepărtată demonstrație a acestui tip de comunicație optică În cadrul celei mai îndepărtate demonstrații de până acum a acestui tip de comunicare optică, DSOC (Deep Space Optical Communications) a transmis un laser în infraroșu apropiat codificat cu date de test din poziția sa la o distanță de aproximativ 16 milioane de kilometri - adică de 40 de ori mai departe decât este Luna de Pământ către telescopul Hale de la Observatorul Palomar al Caltech din California.

DSOC este o demonstrație tehnologică de doi ani care călătorește alături de Psyche în timp ce se îndreaptă spre ținta sa principală, asteroidul Psyche. Demonstrația a atins "prima lumină" la 14 noiembrie, potrivit Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care gestionează ambele misiuni, datorită unei manevre incredibil de precise, în urma căreia transceiverul său laser s-a fixat pe puternica baliză laser de legătură ascendentă a JPL de la Observatorul Table Mountain, ceea ce a permis transceiverului DSOC să își îndrepte laserul de legătură descendentă către observatorul Caltech, aflat la 130 de kilometri distanță.  

"Obținerea primei lumini este una dintre numeroasele etape critice ale DSOC în lunile următoare, deschizând calea către comunicații cu un debit de date mai mare, capabile să trimită informații științifice, imagini de înaltă definiție și streaming video în sprijinul următorului salt uriaș al omenirii: trimiterea oamenilor pe Marte", a declarat Trudy Kortes, director al Technology Demonstrations la sediul central al NASA, într-un comunicat.

Comunicațiile optice au mai fost folosite pentru a trimite mesaje de pe orbita Pământului, dar aceasta este cea mai mare distanță parcursă până acum prin raze laser. Într-un fascicul laser, fasciculul de fotoni se deplasează în aceeași direcție, la aceeași lungime de undă. Comunicațiile cu laser pot transmite cantități uriașe de date la viteze fără precedent prin împachetarea datelor în oscilațiile acestor unde luminoase, codificând un semnal optic care poate transporta mesaje către un receptor prin intermediul unor raze infraroșii (invizibile pentru oameni).

NASA folosește de obicei undele radio pentru a comunica cu misiuni mai îndepărtate decât Luna și ambele folosesc unde electromagnetice pentru a transmite date, dar avantajul fasciculelor laser este că în undele mult mai strânse se pot comprima mult mai multe date. Potrivit NASA, demonstrația tehnică DSOC își propune să arate rate de transmisie de 10-100 de ori mai mari decât sistemele actuale de comunicații radio de top.

Permiterea transmiterii unui număr mai mare de date va permite viitoarelor misiuni să transporte instrumente științifice de rezoluție mult mai mare, precum și să permită comunicații mai rapide în cadrul unor potențiale misiuni în spațiul cosmic - transmisiuni video în direct de pe suprafața lui Marte, de exemplu.

"Comunicațiile optice sunt un avantaj pentru oamenii de știință și cercetătorii care își doresc întotdeauna mai mult de la misiunile lor spațiale și vor permite explorarea umană a spațiului îndepărtat", a declarat Dr. Jason Mitchell, directorul Diviziei de comunicații avansate și tehnologii de navigație din cadrul programului de comunicații spațiale și navigație al NASA. "Mai multe date înseamnă mai multe descoperiri".

Cu toate acestea, există câteva provocări care trebuie testate mai întâi. Cu cât distanța pe care trebuie să o parcurgă comunicațiile optice este mai mare, cu atât devine mai dificil, deoarece este nevoie de o precizie exactă pentru a îndrepta fasciculul laser. De asemenea, semnalul fotonilor va fi din ce în ce mai slab, având nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la destinație, creând în cele din urmă timpi de întârziere în comunicare.

În timpul testului din 14 noiembrie, fotonii au avut nevoie de aproximativ 50 de secunde pentru a călători de la Psyche la Pământ. În momentul în care Psyche va ajunge la cea mai mare distanță, le va lua aproximativ 20 de minute pentru a se întoarce - acest timp este suficient pentru ca atât Pământul, cât și nava spațială să se fi deplasat, astfel încât laserele de pe ambele trebuie să se adapteze la această schimbare de poziție.

Până în prezent, demonstrația tehnologică record a fost foarte reușită. "Testul a fost primul care a încorporat în totalitate activele de la sol și emițătorul de zbor, ceea ce a necesitat ca echipele de operațiuni DSOC și Psyche să lucreze în tandem", a declarat Meera Srinivasan, liderul operațiunilor pentru DSOC la JPL. "A fost o provocare formidabilă și mai avem mult de lucru, dar, pentru o perioadă scurtă de timp, am reușit să transmitem, să primim și să decodificăm unele date".

Sau, după cum a spus Abi Biswas, tehnolog de proiect pentru DSOC la JPL: "Am fost capabili să schimbăm "biți de lumină" din și către spațiul cosmic." Schimbul de "biți de lumină" către și dinspre spațiul cosmic ar putea fi viitorul care va schimba jocul în ceea ce privește modul în care comunicăm în explorarea spațială.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite