Laboratorul care a arătat lumii „particula Lui Dumnezeu“ are planuri şi mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bosonul Higgs, cunoscut şi drept „particula Lui Dumnezeu“, a fost confirmat la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Acum, acest laborator şi-a anunţat planurile pentru viitor.

Pe 6 februarie, oficialii CERN au prezentat planurile de viitor pentru dezvoltarea capacităţilor de cercetare în domeniul fizicii particulelor elementare. Printre acestea se află şi un accelerator al cărui inel ar avea o circumferinţă de 80-100 kilometri, scrie „Ştiinţă&Tehnică“. Cât despre LHC, deşi acesta a fost gândită încă din anii '80, au trebuit să treacă 25 de ani pentru ca acesta să devină realitate.

Acceleratorul se află încă în faza de început a activităţii sale, deocamdată abia a atins limita de 7 Tev (teraelectronvolt), faţă de cei 14 TeV proiectaţi, şi deja a făcut posibilă descoperirea bosonului Higgs. LHC este programat să funcţioneze două decenii de acum înainte, dar, pentru a îi exploata la maximum capacităţile, sunt necesare modernizări. În prezent LHC-ul este oprit pentru a fi efectuate unele operaţiuni de întreţinere şi va reintra în funcţiune în 2015, când se speră că se vor putea obţine fluxuri de protoni accelerate până la nivelul proiectat, de 14 TeV.

Pentru viitorul apropiat se doreşte o modernizare a LHC-ului, în urma căreia să îi fie crescută luminozitatea, ori, altfel spus, se doreşte creşterea numărului de ciocniri între particulele elementare în timpul experimentelor. Programul, intitulat HL-LHC (High Luminosity LHC), va demara în 2020 şi va fi finalizat în 2024, moment în care luminozitatea acceleratorului va creşte de 10 ori faţă de cea actuală.

Mai multe detalii despre planurile celor de la CERN sunt pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite