NASA vrea să pornească mineritul pe Lună cu ajutorul companiilor private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA a trimis primul om pe Lună şi se prea poate să fie prima agenţie spaţială care să pornească mineritul pe satelitul natural al Pământului. NASA va discuta cu unele companii private dispuse să înceapă explorarea Lunii în căutare de resurse importante, metale rare pe Terra.

Una sau mai multe companii private vor construi roboţi de explorare a satelitului natural al Pământului, iar NASA este agenţia care le va superviza. Programul se numeşte Lunar Cargo Transportation and Landing by Soft Touch (CATALYST), iar contractul între agenţie şi companii se încheie fără schimb de fonduri, ceea ce înseamnă că guvernul Statele Unite ale Americii nu va aloca bani de la buget drept finanţare pentru aceste companii. NASA va contribui însă cu expertiza sa, scrie The Verge.

Companiile interesate îşi vor putea depune proiectele până pe 17 martie, dar NASA nu a comunicat şi data la care va anunţa câştigătorul. În trecut, agenţia a colaborat cu companii private în ceea ce priveşte transportul spre Staţia Spaţială Internaţională, iar schimbarea a venit pe fondul reducerii bugetului său. Mai mult, NASA a colaborat şi cu Planetary Resources pentru a porni anul acesta un concurs de găsire a asteroizilor, îmbunătăţindu-şi astfel algoritmii pe care deja îi foloseşte.

Cât despre aceste operaţiuni de minerit pe Lună, conform Tratatului pentru Spaţiul Extraterestru din 1967 întocmit de Naţiunile Unite, nicio ţară nu are voie să ia Luna în stăpânire proprie, dar o astfel de iniţiativă a NASA deschide o dezbatere cu privire la cine deţine satelitul şi cine îl poate explora şi exploata.

„Este momentul potrivit pentru a dezvolta o lege internaţională în ceea ce priveşte acest subiect, deoarece în 1976 nu mulţi îşi puteau imagina că va fi posibil şi pentru alte ţări să exploreze Luna“, a spus Ian Crawford, profesor de astrofizică, citat de The Telegraph. „Asta s-a schimbat acum, e evident, de aceea e cazul să avem un nou tratat cu privire la spaţiul extraterestru care să includă şi organizaţiile private care doresc să exploateze Luna“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite