Inteligența artificială va revoluționa domeniul fizicii fundamentale și ar putea arăta sfârșitul universului

0
0
Publicat:

 Mark Thomson, viitorul director general al CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară), afirmă că inteligența artificială deschide calea unor progrese uriașe în fizica particulelor.

Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock
Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock

Inteligența artificială avansată va revoluționa fizica fundamentală și ar putea deschide o fereastră către soarta universului, potrivit viitorului director general al CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).

Profesorul Mark Thomson, fizicianul britanic care va prelua conducerea CERN la 1 ianuarie 2026, afirmă că învățarea automată deschide calea unor progrese în fizica particulelor care promit să fie comparabile cu predicția structurilor proteinelor bazată pe inteligența artificială, care le-a adus cercetătorilor Google DeepMind premiul Nobel în octombrie.

La Large Hadron Collider (LHC), a spus el, strategii similare sunt utilizate pentru a detecta evenimente incredibil de rare care dețin cheia modului în care particulele au dobândit masă în primele momente după Big Bang și dacă universul nostru ar putea fi pe punctul de a se prăbuși în mod catastrofal.

„Acestea nu sunt îmbunătățiri incrementale”, a spus Thomson. „Acestea sunt îmbunătățiri foarte, foarte, foarte mari pe care oamenii le fac prin adoptarea unor tehnici foarte avansate”.

„Va fi destul de transformator pentru domeniul nostru”, a adăugat el. „Sunt date complexe, la fel ca plierea proteinelor - care este o problemă incredibil de complexă - așa că dacă folosești o tehnică incredibil de complexă, cum ar fi AI, vei câștiga.”

Intervenția vine în contextul în care consiliul Cern prezintă argumente în favoarea viitorului accelerator circular, care, la o circumferință de 90 km, ar eclipsa LHC. Unii sunt sceptici, având în vedere lipsa unor rezultate extraordinare la LHC de la descoperirea istorică a bosonului Higgs în 2012, iar Germania a descris propunerea de 17 miliarde de dolari ca fiind inabordabilă. Thomson a afirmat însă că inteligența artificială a dat un nou impuls căutării de noi fizici la scară subatomică și că descoperiri majore ar putea avea loc după 2030, când o actualizare majoră va crește intensitatea fasciculului LHC de zece ori.

Acest lucru va permite observații fără precedent ale bosonului Higgs, supranumit particula lui Dumnezeu, care conferă masă altor particule și leagă universul între ele.

Există o măsură particulară despre bosonul Higgs care este atât de fundamentală pentru natura universului”, a spus Thomson. „Ceea ce vom urmări este producerea nu a unui boson Higgs, ci a doi bosoni Higgs în același timp”.

Acest lucru, a spus el, va permite oamenilor de știință să măsoare pentru prima dată modul în care particula Higgs își dă singură masă - un fenomen numit autocuplaj Higgs.

Doi bosoni Higgs apar simultan atât de rar, iar particulele sunt atât de evazive - dezintegrându-se în particule mai familiare imediat ce apar - încât, în urmă cu cinci ani, Thomson a declarat că ar fi presupus că acest lucru depășește capacitățile LHC. „Acum sunt încrezător că vom face o măsurătoare bună”, a spus Thomson.

Puterea autocuplării Higgs este crucială pentru a înțelege cum, la o trilionime de secundă după Big Bang, o schimbare în câmpul Higgs a dus la dobândirea bruscă de masă de către particule. De asemenea, ar putea dezvălui dacă câmpul Higgs a atins o stare finală, stabilă, de repaus sau dacă o altă tranziție drastică ar putea avea loc în viitor, un scenariu care ar duce la evaporarea aproape instantanee a universului așa cum îl știm. Modelul standard al fizicii sugerează că aceasta este o posibilitate - dar nu este nevoie să ne alarmăm.

„Nu este ceva ce s-ar putea întâmpla pe o scară de timp care să aibă vreo relevanță chiar și pentru stelele noastre”, a declarat Dr. Matthew McCullough, fizician teoretician la Cern. „Deci nu are legătură cu umanitatea în acest sens. Pe de altă parte, este o întrebare științifică - s-ar putea întâmpla acest lucru?”

Potrivit lui Thomson: „Este o proprietate fundamentală foarte profundă a universului, pe care nu o înțelegem pe deplin. Dacă am vedea că autocuplarea Higgs este diferită de teoria noastră actuală, aceasta ar fi o altă descoperire masivă, masivă. Și nu știi până nu faci măsurătoarea.”

Inteligența artificială este injectată în fiecare aspect al funcționării LHC, de la decizia privind datele care trebuie colectate până la modul în care acestea trebuie interpretate. „Atunci când LHC ciocnește protoni, produce aproximativ 40 de milioane de coliziuni pe secundă și trebuie să luăm o decizie în decurs de o microsecundă ... care evenimente sunt interesante și pe care dorim să le păstrăm și care să le aruncăm”, a declarat Dr. Katharine Leney, care lucrează la experimentul Atlas al LHC. „Cu datele pe care le-am colectat facem deja mai mult decât am crezut că vom putea face cu de 20 de ori mai multe date acum zece ani. Așadar, am avansat cu cel puțin 20 de ani. O mare parte din acest lucru se datorează inteligenței artificiale.”

Oamenii de știință au sperat mult timp că LHC ar putea fi capabil să producă materie întunecată, o substanță despre care se crede că ar constitui o mare parte din univers. Dar având în vedere că natura materiei întunecate este complet necunoscută, căutarea acesteia este o sarcină dificilă. Conform lui Thomson, inteligența artificială generativă ar putea ajuta la dezlegarea acestui puzzle. „Puteți începe să puneți întrebări mai complexe, deschise”, a spus el. „În loc să căutați o anumită semnătură, vă puneți întrebarea:Există ceva neașteptat în aceste date?”

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite