În premieră, un nou model de mână bionică permite pacienţilor să simtă obiectele
0Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze un prim model de mână bionică ce este capabilă să transmită unui membru amputat senzaţii realiste de la degete, informează BBC.
Dennis Aabo, un cetăţean danez, i-a fost conectată o astfel de mână bionică la nervii braţului său, după o intervenţie chirurgicală realizată în Italia. El şi-a pierdut mâna stângă acum zece ani, într-un accident provocat de artificii.
În cadrul testelor de laborator, Aabo a putut să caracterizeze forma şi rigiditatea obiectelor pe care le avea în mâna robotizată, chiar şi atunci când era legat la ochi.
Noul braţ bionic a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători, care a cuprins oameni de ştiinţă din Italia, Elveţia şi Germania.
„Este pentru prima dată când un om cu un braţ amputat reuşeşte să simtă în timp real senzaţiile transmise de dispozitivul protetic”, a declarat profesorul Silvestro Micera de la Şcoala Federală Politehnică din Lausanne.
Progresul ştiinţific înregistrat în acest caz nu se bazează în special pe dispozitivul fizic încorporat de mâna bionică, ci mai degrabă pe elementele electronice şi software care au permis transmiterea unui semnal senzorial creierului uman.
Oamenii de ştiinţă au precizat de asemenea că mâinii robotizate i-au fost adăugaţi mai mulţi senzori pentru a detecta şi măsura informaţii cu privire la atingere. Folosind algoritmi, experţii au reuşit să transforme semnalele electrice emise de mâna bionică în impulsuri capabile de a fi interpretate de nervii senzoriali.
În varsta de 36 de ani, pacientul danez a stat mai bine de o lună într-un laborator de teste, alături de echipa de cercetători.
„Momentul cel mai puternic a fost când am putut simţi ceea ce aveam în mână, fără să privesc. E incredibil să simţi dacă obiectele sunt moi, tari, pătrate sau rotunde”, a spus danezul Dennis Aabo.
Din cauza restricţiilor de siguranţă impuse în studiile clinice, Aabo a necesitat o nouă intervenţie chirurgicală pentru a-i fi îndepărtaţi senzorii.
„Este un erou omul nostru. Ne-a oferit o lună din viaţa lui pentru a testa acest aparat şi a avut două operaţii. Suntem recunoscatori pentru el”, a spus medicul Paolo Rossini, neurolog la Spitalul Universitar Agostino Gemelli, din Roma.
Noul model de mână bionică rămâne momentat un prototip. Experţii au anunţat că lucrează în prezent la minimalizarea tehnologiei, astfel ca toată aparatură necesară să poate fi folosită într-o locuinţă.
Citeşte şi:
Caporalul Andrew Garthwaite are 26 de ani şi şi-a pierdut braţul, în 2010, în urma unui atac cu grenadă, în Afganistan, potrivit BBC.
VIDEO Cum i-a schimbat viaţa o mână bionică unui bucătar
Un tânăr bucătar din Statele Unite era în plină ascensiune până când cariera lui părea că a ajuns la final, după ce şi-a pierdut mâna stângă. Deşi era dreptati, un bucătar cu o singură mână, unul profesionist, mai rar. Cu toate acestea, tehnologia medicală modernă l-a readus rapid în bucătărie, cu ajutorul unei mâini bionice.
O mână bionică revoluţionară poate fi controlată printr-o aplicaţie de iPhone
O companie a creat prima mână artificială pe care purtătorii o pot folosi prin intermediul unei aplicaţii instalate pe smartphone. Această mână bionică este cea mai avansată de până acum.