VIDEO Cum i-a schimbat viaţa o mână bionică unui bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduardo Garcia şi-a pierdut mâna stângă, dar a revenit la o zi după operaţie FOTO Peter Norman
Eduardo Garcia şi-a pierdut mâna stângă, dar a revenit la o zi după operaţie FOTO Peter Norman

Un tânăr bucătar din Statele Unite era în plină ascensiune până când cariera lui părea că a ajuns la final, după ce şi-a pierdut mâna stângă. Deşi era dreptati, un bucătar cu o singură mână, unul profesionist, mai rar. Cu toate acestea, tehnologia medicală modernă l-a readus rapid în bucătărie, cu ajutorul unei mâini bionice.


Eduardo Garcia era pe cale de a deveni un bucătar cunoscut pentru apariţiile sale la televizor, dar şi-a pierdut braţul, de la cot în jos. Cu toate acestea, Eduardo nu a renunţat la visurile sale şi a contactat o firmă care se ocupă de mâini bionice. La doar o zi după operaţie şi de la montarea unei mâini artificiale, Eduardo Garcia s-a întors în bucătărie, unde se obişnuieşte cu noul său device. De altfel, Eduardo a declarat pentru televiziunea KPTV că "mâna este momentan un pic prea inteligentă pentru mine". Aceasta este controlată cu ajutorul impulsurilor electronice trimise de creier.

Mâna bionică se prinde foarte strâns de piele, în aşa fel încât electrozii din mâna prostetică să fie în permanenţă conectaţi la impulsurile electrice trimise de creier. Acest lucru îi permite lui Garcia să-şi folosească muşchii de la antebraţ pentru a controla mişcările mâinii bionice.

Creaţia bionică poate să aibă 25 de diverse moduri de a prinde lucruri, iar bărbatul poate să facă mişcări şi cu fiecare deget individual, inclusiv degetul mare.

Avantajul unei asemenea mâini este faptul că poate fi adaptată la nevoile individuale ale fiecărei persoane. Astfel, dacă un om care lucrează ridicând lucruri grele are nevoie de alte mişcări şi alte setări, Garcia are nevoia de fineţe şi precizie. Mac Julian Lang, specialistul de la firma Advanced Arm Dynamics, care a realizat mâna bionică, lucrează acum cu Garcia pentru a-i satisface acestuia nevoile. El se uită pe calculator la procesele pe care le face microprocesorul din mână şi adaptează setările ei.

Bateriile mâinii au o autonomie de o zi.

Puteţi vedea un video de pe CNN International mai jos: 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite