Grădinile suspendate din Babilon nu sunt din Babilon. Misterul uneia dintre cele şapte minuni ale lumii, mai aproape de a fi rezolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa ar fi arătat grădinile suspendate din Babilon FOTO wiki.en.grepolis
Aşa ar fi arătat grădinile suspendate din Babilon FOTO wiki.en.grepolis

Arheologii şi istoricii caută de zeci de ani locul în care, în secolul 7 î.E.n, se găseau Grădinile suspendate ale Semiramidei. Acum, un cercetător de la Universitatea Oxford crede că descoperit zona în care a existat construcţia fabuloasă.

Doctorul Stephanie Dalley a ajuns la concluzia că grădinile au fost construite în apropierea oraşului  Ninive, din Irak. Acesta se află la sute de kilometri de Al-Hillah, oraş cunoscut în antichitate sub numele de Babilon.

Cercetătoarea a ajuns la această concluzie după ce a analizat indicii găsite în numeroase texte antice. Ea susţine că grădinile nu ar fi fost construite de babilon  ieni şi de regele lor  Nabucodonosor al II-lea, cum se credea până acum, ci de duşmanii acestora, de asirienii conduşi de Sennacherib, în urmă cu aproximativ 2.700 de ani. Oraşul Ninive este situat lână Mosul, o zonă măcinată de conflicte religioase şi etnice şi, din acest motiv, Dalley şi echipa ei nu au reuşit încă să ajungă în locul cu pricina. Cu toate astea, ea a reuşit să trimită acolo o echipă de filmare păzită de personal înarmat.

După inspecţia materialului video, Dalley a fost şi mai convinsă de veridicitatea teoriei ei. „Mai este nevoie de cercetare în zonă dar, din păcate, nu cred că acest lucru va fi posibil în timpul vieţii mele. Sunt în continuare convinsă că grădinile erau în Ninive“, a declarat ea. Cercetătoarea este pe urmele grădinilor suspendate de 20 de ani.

Multă lume consideră grădinile un simplu mit, deoarece, până acum, nu au fost descoperite dovezi arheologice care să le confirme existenţa.

image

(Locul unde se crede că ar fi existat grădinile suspendate)

Se crede că acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea pentru una din soţiile sale, Amytis sau Amuhea. Grădinile figurau în antichitate printre cele Şapte minuni ale lumii antice. După informaţiile istoricului Diodor din Sicilia, uriaşele grădini ocupau o suprafaţă de 15000 de metri pătraţi şi se ridicau în patru terase până la 77 metri înălţime. Pe terase erau plantaţi arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind înalţi de 24 metri. Erau udaţi de pompe cilindrice, al căror secret nu se cunoaşte încă. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se găseau camere răcoroase pentru familia regală. După unele relatări, se pare că vestitele grădini au fost dărâmate de perşi, în timpul ocupării Babilonului, tot atunci fiind dărâmat şi Turnul Babel.

Cu toatea astea, în scrierile din acea perioadă nu apar descrieri ale grădinilor. Nici măcar în textele scrise de însuşi Nabucodonosor. Săpăturile arheologice efectuate în Al-Hillah nu au dus la nicio descoperire.

Astfel, Dalley şi-a bazat cercetările pe texte cuneiforme şi a ajuns la concluzia că grădinile fuseseră atribuite unei perioade greşite, unei persoane şi unui loc greşit. Cercetătoarea este printre puţinele persoane din lume care pot înţelege scrierea cuneiformă şi a descoperit, la British Museum, o prismă care descria viaţa lui Senaherib. El a trăit cu 100 de ani înainte de Nabucodonosor şi a fost stăpânul unui imperiu care se întindea de la sudul Turciei până în Israel. În texte erau descrise un palat şi o grădină, numite de el „Minuni pentru toate popoarele“. O imagine cu grădina lui Senaherib, recuperată de la locul filmării, arată terase suspendate şi copaci atârnând. Fiindcă Ninive este atât de departe de Babilon, aceste dovezi au fost trecute cu vederea. Totuşi, doctorul Dalley a aflat că asirienii au cucerit Babilonul, iar capitala a devenit cunoscută drept „Noul Babilon“, lucru care ar fi putut duce la confuzia de nume. 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite