FOTO Specialiştii au reconstruit chipul lui Richard al III-lea. Cum arăta controversatul monarh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul unde a fost găsit scheletul lui Richard al III-lea FOTO Reuters
Locul unde a fost găsit scheletul lui Richard al III-lea FOTO Reuters

Arheologii au anunţat ieri, 4 februarie, că au descoperit scheletul regelui Richard al III-lea al Angliei, care a murit în timpul unei bătălii în 1485. În cadrul unui documentar de la Channel 4, specialiştii i-au reconstruit chipul monarhului.

Imaginea realizată în cadrul emisiunii a fost făcută urmând scanarea craniului lui Richard al III-lea, făcută de Universitatea din Leicester în timpul unor săpături în septembrie 2012. 

Scheletul i-a fost atribuit lui Richard după analizarea rănilor şi după studierea ADN-ului, care a fost comparat cu cel al celor doi urmaşi ai monarhului britanic. Reconstrucţia facială va fi expusă astăzi, dar a fost arătată şi în documentarul de aseară de pe Channel 4. 

Trăsăturile bustului lui Richard seamănă foarte bine cu cele din portretele făcute după moartea regelui. "Nu arată ca faţa unui tiran. Îmi cer scuze, dar nu arată", a spus Philippa Langley, membră a societăţii Richard al III-lea în cadrul documentarului. Bustul este foarte important, deoarece portrete din epocă nu există.

Pentru a reconstrui bustul controversatului monarh, specialiştii au scanat craniul şi au adăugat straturi de muşchi şi piele cu ajutorul unui program computerizat. 

"Când bustul digital 3D a fost terminat, i s-a făcut o replică de plastic, folosind un sistem foarte rapid, iar apoi a fost pictat, i s-au adăugat ochi artificiali şi i s-a pus o perucă, un chipiu medieval şi îmbrăcăminte", a spus Caroline Wilkinson, profesor de identificare craniofacială la Universitatea din Dundee.  

image

Un rege în dizgraţie

Cercetătorii au vrut să demonstreze autenticitatea osemnitelor prin testarea ADN-ului. Geneticianul Turi King a analizat oasele şi le-a comparat cu probe prelevate de la urmaşii familiei lui Richard. Astfel, principala comparaţie a fost făcută cu ADN-ul lui Michael Ibsen, nepotul din a 17-a generaţie a lui Richard al III-lea, iar a doua a fost realizată cu ADN-ul unui bărbat care a dorit să rămână anonim.

Turi King a spus că, din punct de vedere genetic, nu există îndoială că oasele ar fi ale regelui. De asemenea, arheologii au spus că toate semnele indicau răni din bătălie. Astfel, din 10 răni, opt ar fi putut cauza moartea monarhului.

Cel mai probabil, crăpătura craniului a fost cauzată de o halebardă, iar restul rănilor au fost făcute după moartea acestuia.

Henric al VII-lea, cel care l-a învins în bătălia de la Bosworth Field, l-a umilit pe Richard prin străpungerea cu săgeţi şi afişarea publică timp de două zile. Apoi, corpul capului familiei Plantagenet a fost înhumat într-o groapă nemarcată, fără o mantie sau un sicriu, tocmai pentru a-l umili. Biserica Grey Friars a fost dezafectată în 1538, după un edict al lui Henric al VIII-lea, care a desfiinţat mănăstirile.

infografie richard
Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite