Decenii de cercetare s-au dus pe apa sâmbetei după ce congelatorul unui institut din Suedia s-a stricat

0
Publicat:

Munca cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Stockholm s-a dus pe apa sâmbetei, după ce eșantioanele colectate timp de zeci de ani au fost distruse în urma unei defecțiuni a unui congelator în timpul sărbătorilor de iarnă, relatează The Guardian.

Mostrele ar valora circa 37 de milioane de lire sterline. Foto: Arhivă
Mostrele ar valora circa 37 de milioane de lire sterline. Foto: Arhivă

Probele au fost păstrate în rezervoare răcite cu azot lichid, la o temperatură de -190 grade Celsius. Institutul Karolisnka este gazda Adunării Nobel, care are ca sarcină desemnarea unui câștigător al premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină. 

Incidentul ar fi avut loc între 22 și 23 decembrie. Conform sursei citate, 16 rezervoare criogenice au rămas fără azot lichid timp de cinci zile, deși acestea puteau funcționa normal timp de patru zile fără să fie alimentate cu această substanță. Însă, se pare că cea de-a cincea zi fără azot lichid a dus la distrugerea mostrelor care proveneau de la mai multe instituții. 

S-a întâmplat probabil în cel mai prost moment absolut imaginabil în Suedia, cu doar o zi înainte de Ajunul Crăciunului", a afirmat luni Matti Sallberg, decanul campusului sudic al Institutului. 

Conform unor instituții media, mostrele cu pricina valorau circa 37 de milioane de lire sterline. Totuși, Sallberg a menționat faptul că nu a fost făcută o estimare oficială a valorii eșantioanelor distruse, însă a adăugat că este vorba de câteva milioane. 

Cei mai afectați sunt cei care se ocupă cu cercetarea leucemiei, ei au colectat mostre de la pacienți pe parcursul a 30 de ani", a adăugat el. 

O anchetă internă a fost demarată în cadrul universității și, în pofida faptului că nu există semne că ar fi vorba de sabotaj, incidentul a fost semnalat și la poliție. 

Eșantioanele erau menite cercetării, astfel că nu ar fi afectat îngrijirea niciunui pacient actual, însă urmau să fie utilizate în cercetări viitoare. 

Acestea sunt eșantioane care au făcut obiectul unor studii ample și existau planuri pentru mai multe studii", a spus Sallberg. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite