
Din 2019, în România se organizează anual nextlab.tech, cel mai mare concurs naţional de robotică din ţară, destinat elevilor din clasele II-X. La ediţiile de până acum ale concursului au participat peste 50.000 de elevi.
Coordonator al nextlab.tech, cel mai mare concurs de robotică şcolară din România (sponsorizat de BCR, Dacia Renault şi Fundaţia GlobalWorth) şi profesor la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, din cadrul ASE Bucureşti, Răzvan Bologa a explicat pentru „Adevărul” avantajele acestui concurs, vorbind totodată şi despre viitorul inteligenţei artificiale şi despre automatizarea meseriilor de rutină.
Concursul de robotica şcolara nextlab.tech a fost iniţiat în anul 2019, fiind parte a unei suite mai mari de acţiuni care au urmat introducerii disciplinei informatică în truchiul comun al învăţământului gimnazial. „Ideea a plecat de la nevoia de a asigura un cadru elevilor care doreau să înveţe robotica cât şi pentru companiile dornice sa sprijine învăţarea roboticii în rândul elevilor. Proiectul functioneaza in cadrul programului ROMANIA TECH NATION”, spune profesorul Răzvan Bologa.
De-a lungul anilor, la concurs au participat peste 50.000 de elevi. Este o cifră mare care demonstrează interesul elevilor pentru robotică. „În această toamnă avem o primă ediţie a probei de robotică creativă. Ne aşteptam ca la finalul anului să obţinem rezultate bune la această probă”, adaugă profesorul Răzvan Bologa.

Concursul se desfăşoară sub forma unui robohackathon online. Are două faze şi trei secţiuni. Înscrierea este gratuită. În prima parte elevii parcurg o serie de lecţii online. Cei care doresc să participe la ultima fază vor realiza un scurt film video (pitch). Pe baza pitch-urilor video se întocmeşte un clasament. Se punctează atât performanţele tehnice cât şi abilităţile de digital storytelling.
Elevii înscrişi în concurs învaţă şi să programeze roboţi bazaţi pe Arduino şi beneficiază de cursuri gratuite susţinute de profesori universitari din domeniul informaticii, prin webinarii. Sute de elevi primesc kituri pentru a realiza roboţi. Dacia susţine viitoarele generaţii de roboticieni - 300 de
copii de la şcoli şi licee din Argeş, Dâmboviţa şi Bucureşti au intrat, în
ultimii doi ani, în competiţia Nextlab.tech. Ei sunt susţinuţi de Fundaţia
Groupe Renault România, în parteneriat cu Dacia.
Ce roboţi pot fi realizaţi
Există trei tipuri de roboţi ce pot fi realizaţi în cadrul competiţiei: MIRO, TECHNICUS şi ENSPIRO. MIRO şi TECNICUS sunt roboţi de tip line-follower capabili să urmarescă o linie. MIRO este un robot destinat începătorilor care dispune de o plăcuţă programabilă modificată pentru elevii începători. TECNICUS este un robot mai complex pentru elevii de nivel mediu. ENSPIRO este un robot pentru elevii avansaţi care necesită inclusiv proiectarea şi imprimarea 3D a unor componente.
Profesorul Răzvan Bologa spune că până acum a fost impresionat de multe proiecte ale elevilor, menţionând cazul unui elev de vârstă mică care îşi punea problema unor concepte matematice complexe precum derivata în încercarea a face un robot să meargă pe o linie curbată.
Dincolo de componenta educaţională, concursul naţional de robotică nextlab.tech, ca şi cursurile de programare şi robotică, sunt „remedii” eficiente la dependenţa de jocuri video a copiilor. „Roboţii ajută elevii să facă proiecte digitale care au un corespondent în lumea reală. Ei ies astfel cu plăcere din lumea jocurilor video. Trebuie totuşi să fim conştienţi că jocurile video în exces nu pot fi corectate doar prin cursuri de robotică fiind nevoie şi de alte schimbări de stil de viaţă in familiile din care fac parte elevii. Am lucrat cu medici psihiatri care tratau elevi ce sufereau de dependenţă de gaming şi pot să spun că aceste cursuri de robotică ajută. Ele nu pot constitui însă un substitut pentru ajutor medical de specialitate sau pentru schimbările de stil de viaţă”, mai declară profesorul Răzvan Bologa.
„Fără reforme profunde, mulţi elevi vor avea şanse reduse la o profesie de calitate”
Există numeroase studii la nivel internaţional care arata că profesiile viitorului se vor baza în mare parte pe tehnologii avansate precum roboţii, dronele şi imprimantele 3D. „Aceasta conduce la nevoia de a pregăti elevii de azi pentru profesii diferite de cele pentru care a fost gândit sistemul educaţional industrial care funcţionează acum. În lipsa unor reforme profunde ale sistemului educaţional actual, în special la nivel preuniversitar, mulţi dintre elevii de azi vor avea şanse reduse să obţină o profesie de calitate în viitor”, consideră profesorul Răzvan Bologa.
În viitor, robotizarea activităţilor de rutină va duce indirect la creşterea activităţilor creative, fapt ce este considerat un proces firesc de către coordonatorul consursului naţional de robotică nextlab.tech. „Sistemul industrial s-a bazat pe rutină, ierarhie şi sincronizare. Aceste trei principii nu mai sunt necesare într-o lume bazată pe sisteme fizico-cibernetice în care maşinile controlează alte maşini. Spre exemplu, nu mai ai nevoie de şoferi dacă maşinile pot merge autonom şi nici de atât de mulţi agenţi de asigurari deorece accidentele vor fi mult mai rare”, este de părere profesorul Răzvan Bologa.
Acesta apreciază că „inteligenţa artificială vă provoca schimbări mult mai profunde decât ne aşteptăm astăzi. Sunt încă putini oameni care au început să înţeleagă magnitudinea transformărilor sociale pe care le va produce inteligenţa artificială în toate domeniile. Desigur unii vor fi tentaţi să spună că putem trăi şi fară inteligenţă artificială însă lucrurile stau altfel. Avem nevoie de aceste tehnologii pentru a creşte productivitatea muncii pe fondul îmbătrânirii populaţiei globului”.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Chirurgia robotică, o soluţie minim invazivă cu numeroase avantaje pentru pacienţi
Echipa de robotică a României aduce aurul acasă. Cum au reuşit cei 15 elevi să-i învingă pe americani