Copacii seculari dispar, iar Terra se încălzeşte îngrijorător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Defrişările sunt principala cauză a dispariţiei copacilor seculari FOTO Reuters
Defrişările sunt principala cauză a dispariţiei copacilor seculari FOTO Reuters

Peste tot în lume, copacii bătrâni dispar din cauza agriculturii, defrişărilor, fragmentarea habitatului şi invadatorilor exotici, arată un studiu publicat săptămâna aceasta în revista „Science“.

Profesorul William Laurence, un ecolog de la Universitatea James Cook din Australia, a prezentat un raport în care declinul celor mai mari şi mai interesanţi copaci din lume este evident. 

Unii dintre cei mai mari copaci din lume sunt ţinta celor care defrişează, legal sau ilegal. Astfel, copacii bătrâni sunt şi cei mai scumpi şi sunt primii care sunt tăiaţi în regiune cu păduri virgine. 

Pe lângă acest motiv, mai există fragmentarea habitatului, care îi expune la vânturi mai puternice şi secetă. „În timpul zilei, fotosinteza se opreşte când e prea cald, iar noaptea folosesc multă energie pentru că ritmul lor metabolic creşte, ca atunci când o reptilă simte prea multă căldură“, a mai spus profesorul Laurence. 

Profesorul Laurence este îngrijorat că dacă copacii seculari din regiunea Amazonului sunt defrişaţi, vom avea de-a face cu un cerc vicios. Destabilizarea climatului este una dintre influenţele cele mai periculoase. Copacii bătrâni mor, pădurile sunt forţate să elibereze carbonul stocat în atmosferă, iar totul ar duce la încălzire globală, micşorarea suprafeţei împădurite şi emisii de carbon. 

„Declinul copacilor uriaşi prezice o lume diferită, unde aceşti uriaşi antici sunt înlocuiţi de pionieri cu viaţă scurtă şi cu plante generaliste, care pot creşte peste tot. Pădurile vor stoca mai puţin carbon şi fauna se va micşora“, a spus profesorul Laurence.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite