CES 2014 - Primele dulciuri printate 3D şi-au făcut apariţia în Las Vegas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acesta este dulciul printat tridimensional FOTO 3D Systems
Acesta este dulciul printat tridimensional FOTO 3D Systems

CES 2014 a adus în standuri şi primele imprimante 3D pentru mâncare. Maşinile fac ciocolată şi alte produse bazate pe zahăr.

Chefjet este limitată la creaţii monocrome, dar Chefjet Pro poate face obiecte comestibile în mai multe culori, potrivit BBC. Cu toate acestea, experţii spun că preţul lor este mult prea mare. Versiunea de bază costă 5.000 de dolari, iar cea profesionistă costă 10.000 de dolari.

Firma care le-a făcut se numeşte 3D Szstems şi a făcut aceste modele pentru mâncare, ce folosesc zahar. Ambele modele pot face ciocolată sau zahăr infuzat cu vanilie, mentă, mere sau pepene. De asemenea, cea profesionistă poate crea ceea ce fondatorii 3D Systems numesc imagini de calitate fotografică prin mixarea mai multor ingrediente care pot fi puse pe prăjituri.

Dulciurile sunt create prin punerea cap la cap a zeci de mii de straturi de zahăr cu apă, iar imprimanta transformă această combinaţie în cristale dure.

Foodini, prima imprimantă de acest tip

Dispozitivul intitulat Foodini poate realiza pizza, paste, torturi, cu ajutorul unor duze speciale care toarnă conţinutul în straturi, sub diverse forme: litere, dinozauri, nave spaţiale etc. Gadgetul va ajunge pe piaţă la jumătatea anului 2014 şi va costa 835 de lire (aproximativ 4.450 de lei). Capsulele cu ingrediente vor fi vândute separat de imprimantă.

Natural Machines, compania spaniolă care a creat Foodini, susţine că maşinăria îmbină „tehnologia, mâncarea, arta şi designul“. Reprezentanţii Natural Machines sugerează că dispozitivul ar putea fi folosit de părinţi pentru a orna torturile copiilor sau pentru a le face gustări în forme atractive.

Lynette Kucsma, co-fondatoare a firmei şi fost manager de relaţii publice pentru Microsoft, spune că produsul este direcţionat către familii şi restaurante. „Magazinele de mâncare ar trebui şi ele să fie interesate. Ar putea să-şi printeze mâncare pe care să o vândă sau ar putea vinde direct capsule umplute cu ingrediente pe care consumatorii să le utilizeze acasă“, a declarat ea.

image

Totuşi, un purtător de cuvânt al companiei a recunoscut că Foodini are anumite limitări. „Foodini nu automatizează tot procesul de gătire şi nici nu găteşte mâncarea. Dacă e nevoie, poate ţine mâncarea caldă fiindcă are un element care încălzeşte. Să îţi faci singur mâncarea şi să ştii toate ingredientele este, evident, mai bine. Dar astfel trebuie să-ţi petreci mai mult timp în bucătărie decât în cazul în care desfaci o pungă sau o cutie cu ceva procesat, congelat sau gata preparat“, a spus reprezentantul.

Aşa deci, la ce poate fi folosit gadgetul? „Foodini poate modela mâncarea în diferite forme, făcând o tartă să arate ca un dinozaur, să facă imagini din sosuri pentru legumele copiilor sau poate scrie mesaje pe pâinea prăjită de la micul dejun“, a mai spus acesta.

Printarea 3D va fi mai influentă decât internetul, spuneau experţii acum un an. Detalii mai jos. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite