Cercetătorii au o nouă teorie despre cum s-au format munţii pe planeta Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planeta Marte este în prezent explorată cu roverul Curiosity.
Planeta Marte este în prezent explorată cu roverul Curiosity.

Cercetarea planetei Marte este unul dintre subiectele de interes ale momentului. Un studiu recent abordează modul în care s-au format munţii pe această planetă şi ar putea contrazice teoriile mai vechi.

Roverul Curiosity, ajuns pe Marte în 2012, a aterizat în apropiere de craterul Gale. În interiorul acestuia se află muntele Sharp cu a sa înălţime de 5,9 km. Atunci când Curiosity a fost trimis în misiune se spera că acest munte va furniza dovezi despre trecutul apei marţiene. Se credea că muntele Sharp s-a format prin depuneri succesive de aluviuni şi astfel el ar putea fi dovada unui Marte umed în trecutul îndepărtat.

Aceste depuneri ar fi confirmat existenţa unui lac adânc, în vechimea Planetei Roşii, în interiorul craterului Gale. De altfel, acesta a fost şi motivul pentru care roverul Curiosity a fost trimis să cerceteze interiorul craterului Gale. Un studiu publicat în revista „Geology“ vine să infirme această ipoteză, scrie „Ştiinţă şi tehnică“.

Cum s-a format acest munte, conform noii teorii? Cercetătorii cred că praful purtat de puternicele vânturi din interiorul craterului Gale au contribuit la apariţia lui. „În fiecare zi şi noapte există vânturi puternice care se deplasează dinspre marginile abrupte ale craterului Gale. Acestea au ajutat la ridicarea movilei din interiorul craterului. Contrar aşteptărilor noastre, [muntele Sharp] s-a format din praful care nu a reuşit să umple craterul Gale“, a explicat Kevin Lewis, cercetător la Universitatea Princeton şi unul dintre coautorii studiului.

Articolul integral este disponibil pe site-ul „Ştiinţă şi tehnică“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite