Cea mai nouă ameninţare în Antarctica vine din adâncuri şi nu e prietenoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest crab ar putea fi un coşmar pentru exploratorii din Antarctica. FOTO Yahoo News
Acest crab ar putea fi un coşmar pentru exploratorii din Antarctica. FOTO Yahoo News

Încălzirea globală nu afectează doar continentele din zona Ecuatorului, ci şi Antarctica. Pentru prima dată în ultimele zeci de milioane de ani, ecosistemul ar putea fi distrus de o specie de crab roşu.

Pe coasta Antarcticii trăiesc de câteva milioane de ani organisme cu corp moale, cum ar fi viermii marini şi stelele de mare, dar o cercetare condusă de Richard Aronson, profesor în ştiinţe biologice la Institutul Tehnologic din Florida, arată că odată cu creşterea temperaturii apelor de lângă Antarctica, din cauza încălzirii globale, ecosistemul marin se confruntă cu o mare ameninţare: invazie de crabi roşii.

Condiţiile din apele Antarcticii sunt propice acum pentru o invazie, iar aceşti crabi sunt suficient de puternici cât să spargă carapacea altor specii mai mici. Potenţialul distructiv pentru ecosistem este la un nivel destul de ridicat. În mod normal, această specie de crab trăieşte pe fundul oceanului şi ajunge în apele mai puţin adânci din regiunile subpolare.

Câteva specii sunt faimoase pentru dimensiunile impresionante, dar deşi sunt răspândiţi pe toată planeta milioane de ani crabii nu s-au apropiat prea mult de Antarctica. Asta din cauza condiţiile climatice, fiind prea rece pentru ei. Această specie nu rezistă la temperaturi de sub un grad Celsius. Din nefericire, acum temperatura a crescut, potrivit Yahoo News

"Prădătorii au lipsit din aceste comunităţi de vieţuitoare timp de multe milioane de ani, poate chiar zeci, şi acestea au evoluat diferit de altele care rezistă în faţa crabilor. Dacă aceşti crabi migrează, ar putea destabiliza speciile care trăiesc în acest ecosistem", a declarat Aronson. Cercetătorii au constatat că nu este vorba numai de câteva exemplare, ci de mii de crabi din specia Paralomis birsteini.

<a href="https://www.facebook.com/adevarultech" target="_blank" rel="nofollow">Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!</a>

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite