Ce înseamnă dacă ți se face „pielea de găină” atunci când asculți muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea a auzit despre expresia „piele de găină”, folosită pentru a exprima reacția la sunetul unei melodii foarte plăcute, în general. Un studiu explică ce se întâmplă de fapt în corp și de ce apare această reacție a organismului la unele sunete.

De ce apare reacția de „piele de găină”  FOTO Shutterstock
De ce apare reacția de „piele de găină” FOTO Shutterstock

Matthew Sachs, un fost student la Harvard, a realizat un studiu în 2016 în care a analizat persoanele care au fiori de la muzică pentru a vedea cum se declanșează acest sentiment. Cercetarea a examinat 20 de studenți, dintre care 10 au recunoscut că au experimentat sentimentele menționate mai sus în legătură cu muzica, iar 10 nu. Le-a făcut tuturor scanări ale creierului, arată indy100.

El a descoperit că cei care reușiseră să se atașeze emoțional și fizic de muzică au de fapt structuri cerebrale diferite față de cei care nu reușiseră.

Cercetarea a arătat că aceștia au avut tendința de a avea un volum mai dens de fibre care le conectează cortexul auditiv și zonele care procesează emoțiile, ceea ce înseamnă că cele două pot comunica mai bine.

Emoții mai puternice

Descoperirile lui Sachs au fost publicate pe Oxford Academic, iar el este citat de Neurosciencein 2017, care a spus: „Ideea este că mai multe fibre și o eficiență sporită între două regiuni înseamnă că ai o procesare mai eficientă între ele”.

Acest lucru înseamnă că, dacă aveți frisoane de la muzică, este mai probabil să aveți emoții mai puternice și mai intense.

În plus, aceste senzații pot fi, de asemenea, asociate cu amintiri legate de o anumită melodie, care nu pot fi controlate într-un cadru de laborator.

În cadrul cercetărilor ulterioare, Sachs a declarat că speră să afle ce cauzează neurologic aceste reacții și ar putea de fapt să exploateze tratamentul pentru tulburările psihologice.

„Depresia provoacă o incapacitate de a experimenta plăcerea lucrurilor de zi cu zi. Ai putea folosi muzica împreună cu un terapeut pentru a explora sentimentele”, a mai spus el.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite