Bateria cu fecale, o nouă modalitate de producere a electricităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bateria microbială are o eficienţă de 30%, cât celulele solare   FOTO: Stanford University
Bateria microbială are o eficienţă de 30%, cât celulele solare   FOTO: Stanford University

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au reuşit să producă electricitate din apa de canal, cu ajutorul unor microbi speciali, transformaţi în „mini-generatoare”.

Oamenii de ştiinţă au obervat că folosind un nou tip de bacterie pot obţine cantităţi însemnate de energie, scrie Dvice. Mai exact, sistemele sunt organizate ca o baterie, cu un electrod negativ şi unul pozitiv. Microbii sunt aranjaţi la polul negativ, într-o sticluţă cu apă de canal. Aceştia consumă dejecţiile şi produc electricitate, care este capturată de către electrodul pozitiv, realizat din oxid de argint.

Acesta din urmă devine argint, iar electronii sunt stocaţi. După ce electrodul pozitiv este decuplat de „baterie”, argintul se întoarce la starea iniţială de oxid de argint, iar electronii sunt eliberaţi.

Sistemul are o eficienţă de 30%, asemănătoare cu cea a celulelor solare standard, care transformă lumina soarelui în energie. Partea proastă este că în acest moment, bateria microbială este prea scumpă de produs, din cauza componentei de argint.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Stanford lucrează la găsirea unui material mai ieftin care să înlocuiască argintul. Cea mai bună folosire a acestei descoperiri este compensarea electricităţii consumate la staţiile de tratare a apei. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite