Sintagma „banii n-aduc fericirea“ a fost infirmată de cercetători: cele patru moduri ideale în care pot fi cheltuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După numeroase studii, sintagma „banii n-aduc fericirea“ a fost infirmată de cercetători. Aceştia consideră că modul în care sunt cheltuiţi banii poate determina nivelul de fericire şi linişte al fiecărui individ.

„Banii n-aduc fericirea“. Chiar dacă nu ţi s-a spus acest lucru de către părinţi sau bunici, ai putea ghici uşor dacă te uiţi la numărul mare de oameni extrem de bogaţi care luptă cu dependenţele de droguri sau alcool, depresie sau chiar tendinţe suicidale. Dar, cu toate acestea, cercetările ştiinţifice arată că există unele momente când banii pot cumpăra cu adevărat fericire.

Cumpără timp

Un studiu realizat pe 4.400 de americani a arătat că oamenii pot cumpăra timp. În loc să te ocupi de curăţenie sau alte sarcini care necesită timp, ai putea angaja pe cineva care să facă aceste lucruri.

Creează experienţe

Deşi oamenii tind să creadă că achiziţionarea unor bunuri materiale îi va face mai fericiţi decât cheltuirea banilor pe experienţe, deoarece lucrurile fizice durează mai mult, de fapt, oamenii de ştiinţă au demonstrat contrariul. O experienţă extraordinară, cum ar fi participarea la un concert sau o călătorie, va rămâne în memorie pentru o lungă perioadă de timp şi este posibil să vă provoace plăcere de fiecare dată când vă gândiţi la ea şi de fiecare dată când povestiţi altcuiva despre ea.  

Îi ajută pe ceilalţi

Când cercetătorii au acordat elevilor o sumă de bani, recomandând unui grup să-i folosească în interes propriu şi unui alt grup pentru a-i cheltui în scopul de a face o bucurie altora, al doilea grup a raportat un nivel al fericirii mult mai ridicat decât primul. Are sens dacă ne gândim câte gesturile frumoase ne fac să ne simţim mai conectaţi cu ceilalţi şi mândri de generozitatea noastră.

Alungă neliniştile şi stresul

În timp ce banii nu aduc neapărat fericirea, grijile cu privire la datorii sau plata facturilor cu siguranţă vă pot crea nelinişte şi stres. Dacă cheltuiţi mai mult decât vă puteţi permite, chiar şi pe experienţe sau cadouri, stresul pe care îl veţi simţi ca rezultat va depăşi orice plăcere. Dacă consideraţi în continuare că banii nu aduc fericirea, asiguraţi-vă că lipsa acestora nu contribuie la nelinişti şi griji.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite