România stinge lumina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

52 de oraşe din ţară vor sta pe întuneric mâine, timp de o oră, în cadrul campaniei internaţionale Earth Hour (Ora Pământului). Asociaţiile de mediu susţin campania printr-o serie de evenimente. Ora Pământului este cea mai mare manifestare de mediu din lume.

La lumina lumânărilor

Bucureştiul se va număra, la fel ca şi în anii trecuţi, printre capitalele lumii care vor stinge luminile. WWF, organizaţia care coordonează Ora Pământului, a organizat şi în acest an evenimente în Capitală, dar şi în alte oraşe. „Se va opri iluminatul exterior al clădirilor cunoscute drept simbol al participării la eveniment. În 20 de oraşe oamenii sunt invitaţi să participe la acţiuni organizate de autorităţile locale împreună cu diferite asociaţii, şcoli, universităţi sau chiar companii", spune Ioana Beţieanu, coordonator Earth Hour România.

Vor fi organizate spectacole de folk susţinute de artişti locali sau concerte în care vor cânta coruri de copii, totul la lumina lumânărilor. „Se vor organiza sesiuni de observaţii de corpuri cereşti, spectacole de teatru la lumina lumânărilor, marşuri simbolice sau vizionări de filme cu ajutorul energiei produse de mai multe biciclete", adaugă aceasta. La Bucureşti, sărbătoarea va începe cu marşul Earth Hour 2011. Bicicliştii vor pleca din Piaţa George Enescu pe un traseu central şi se vor întoarce tot în acest punct. Acesta se va încheia la ora 19.00, iar începând cu ora 20.00, susţinătorii proiectului se vor bucura de un concert Sistem 100% unplugged. La 20.30 se vor stinge luminile Ateneului Român, ale Bibliotecii Centrale Universitare şi ale Muzeului Naţional de Artă. Când totul va fi stins, corul Sound va încânta publicul cu un repertoriu special.

Unirea forţelor

„Nu ne propunem să salvăm planeta prin simpla stingere a luminilor; de altfel, asta nu duce la economisirea unor cantităţi semnificative de energie şi nu acesta este principalul obiectiv al campaniei", spune Beţieanu. „E un prilej de a ne uni forţele şi de a transmite un mesaj puternic despre responsabilitatea noastră. Este şi prilejul de a lua parte la cea mai mare manifestare de mediu din istorie, la care au participat anul trecut peste un miliard de persoane. În acelaşi timp, poate reprezenta momentul în care să luăm decizii privind stilul de viaţă, atitudinea faţă de mediul înconjurător."

Organizatorii susţin şi că evoluţia campaniei Earth Hour, de la un oraş - Sidney - la 4.500 de oraşe din 128 de ţări în numai patru ani, arată că sute de milioane de oameni îşi doresc să se implice mai mult în rezolvarea problemelor de mediu actuale. „Anul acesta, Earth Hour a intrat într-o etapă nouă: «Beyond the hour». Suntem provocaţi să nu ne mai limităm la o oră şi să facem din Earth Hour un stil de viaţă. Această nouă direcţie ne îndeamnă la acţiuni concrete", spune coordonatorul evenimentului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite