Regimul ideal: varietate, moderaţie şi echilibru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există un aliment ideal, ci numeroase surse naturale de sănătate. Mitul meniului-minune, care să ne menţină în formă, a fost, dintotdeauna, visul nutriţioniştilor din lumea întreagă.

Nu există un aliment ideal, ci numeroase surse naturale de sănătate.

Mitul meniului-minune, care să ne menţină în formă, a fost, dintotdeauna, visul nutriţioniştilor din lumea întreagă. La fel şi preocuparea pentru descoperirea unui singur superaliment a constituit subiectul a sute de volume. Nutriţioniştii au ajuns la concluzia că nu există un aliment perfect, iar un regim ideal trebuie să îndeplinească trei condiţii: varietate, moderaţie şi echilibru.

Când alegem un regim - aşa cum ne-a precizat Eugen Giurgiu, dr. în biochimie -, trebuie să ţinem seama de câteva condiţii. Astfel, alimentele pot să fie hrănitoare, dar nu sufocate de calorii. Orice dietă trebuie să conţină fructe, legume, dar şi alimente care să aducă necesarul de proteine în organism. De fapt, un meniu moderat este o notă de echilibru. Ca un îndrumar sumar, trecem pe scurt în revistă alimentele care, potrivit specialiştilor, ne menţin sănătatea.

Avocado reprezintă o sursă perfectă de grăsimi mononesaturate, care contribuie la scăderea colesterolului "rău" şi la creşterea celui bun. Fructul acesta mai puţin cunoscut de români conţine tipul de grăsimi sănătoase. În plus, avocado este bogat în potasiu, cu efecte pozitive asupra musculaturii şi acid folic, un protector al inimii noastre.

Oul, acest aliment bogat în proteine sănătoase (în aminoacizi), conţine şi vitamine antioxidante A şi E, dar şi minerale cu efect protector asupra sistemului imunitar: calciu, fier, zinc.

Spanacul, de asemenea o sursă sigură de fier, reprezintă şi el un tonic al motorului vieţii - inima -, datorită magneziului şi acidului folic.

Laptele degresat este sursa noastră zilnică de calciu. El conţine proteine, vitamina B 12 şi echilibrează dieta în zilele când nu consumăm carne. Mai mult, vitamina B12, în opinia specialiştilor, previne cancerul, îmbunătăţind şi activitatea creierului.

Nucile, alunele de pădure şi de pământ protejează sistemului imunitar, datorită aportului de zinc. Magneziul şi acizii graşi din compoziţia sa ne susţin efortul inimii, reducând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Dacă luăm în calcul şi procentul de calciu şi fosfor, în mod sigur consumul nucilor este un beneficiu pentru întregul organism.

Broccoli, considerat de mulţi nutriţionişti drept un aliment - minune, previne şi el apariţia cancerului şi protejează vederea, prin aportul de vitamina C în special. În plus, cercetările asupra acestei legume au mai scos la iveală şi puterea sa de prevenire în cazul bolilor cardiovasculare şi a unor defecte la naştere, mai exact spina bifida.

Cartofii dulci reprezintă şi ei o foarte bună sursă de betacaroten, vitamina C şi fibre, contribuind astfel la o bună digestie, limitând astfel riscul apariţiei cancerului de colon.

Pepenele verde este un diuretic excelent, datorită procentului de peste 95% apă. Are şi vitamine pe care organismul nostru le consumă în fiecare zi: A, B1, B2, C. Obezii îl includ în regimul lor de slăbire.

Afina poate fi considerată un aliment valoros pentru sănătatea noastră. Consumul acestor "bombe cu vitamine" combate majoritatea afecţiunilor cardiace, pulmonare, de vedere, hepatice, renale, digestive, reumatice, pentru a enumera doar câteva dintre cele mai frecvente.

Fasolea, soia, mazărea sunt surse valoroase de fibre, proteine şi vitamine. Consumul lor contribuie la o mai bună digestie, întăresc sistemul imunitar, protejează vederea şi sunt foarte săţioase.

Usturoiul se numără şi el printre alimentele care ne protejează de ravagiile colesterolului, ale bolilor de inimă şi virozelor.

Ceaiul verde este o sursă valoroasă de antioxidanţi. Vitaminele E şi C pe care le conţine previn boala canceroasă - a cancerului digestiv, în special.

Somonul este un alt aliment trecut pe lista hranei sănătoase. Conţinutul de acizi graşi, de proteine şi fier îl recomandă în acest sens.

Apa este o sursă esenţială pentru supravieţuirea noas- tră. Asigură hidratarea organismului şi elimină toxinele atât de periculoase pentru organele vitale.

Discutând despre alimentele sănătoase, renumitul fitonutriţionist Eric Favre spunea că "orice dietă trebuie să fie echilibrată; nu slăbim mâncând mai puţin, ci mâncând mai bine!"

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite