„Particula lui Dumnezeu“ a fost găsită!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC)
Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC)

Oamenii de ştiinţă de la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN) au anunţat că sunt „99,99% siguri“ că au descoperit bosonul Higgs, o particulă subatomică cunoscută şi sub numele de „particula lui Dumnezeu“, scrie „The Daily Telegraph“.

Fizicienii de la Large Hadron Collider (LHC), acceleratorul de particule construit de CERN în apropierea Genevei, Elveţia, susţin că au găsit particula care ar putea rezolva misterele universului. „Descoperirea s-a confirmat. Este o zi de mare însemnătate pentru ştiinţă“, a declarat profesorul  John Womersley, şeful Consiliului de Ştiinţă şi Tehnologie.
Potrivit teoriei Modelului Standard din fizica particulelor, bosonul Higgs conferă masă tuturor celorlalte particule şi este crucial pentru a înţelege cum s-a format universul după Big Bang.
Marile acceleratoare de particule, cum ar fi LHC şi Treveton de la Fermilab din Illinois, sunt de mult în căutarea bosonului Higgs şi a altor particule subatomice.În interiorul acestor acceleratoare se ciocnesc particule la viteze enorme, generând o mulţime de alte particule subatomice.

Accelerator de particule de 3,8 miliarde de euro

LHC, considerat cel mai precis instrument fizic creat de om, al cărui cost de producţie s-a ridicat la suma de 3,8 miliarde de euro, şi-a reluat experimentele ştiinţifice cu protoni în februarie. Aflat într-un tunel de 27 de kilometri, la 100 de metri adâncime sub graniţa franco-elveţiană, LHC foloseşte circa 1.200 de magneţi superconductori pentru a dirija razele de protoni şi pentru a le face să circule în interiorul tunelului cu viteza luminii. În plus, în anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intră în coliziune cu energii enorme.
În zonele în care au loc ciocnirile se află aparatură specială care măsoară interacţiunea razelor de protoni pentru a descoperi informaţii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoaşterii.
Cei patru detectori principali din cadrul LHC sunt Atlas, Compact Muon Solenoid (CMS), Alice şi LHCb. Atlas şi CMS sunt detectori multifuncţionali, în timp ce Alice şi LHCb sunt proiectaţi pentru cercetări ştiinţifice specifice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite