Numărul copiilor români dislexici, în creștere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dislexia reprezintă dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește
Dislexia reprezintă dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește

În țara noastră există 25 de cazuri de dislexie (dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește) la 10.000 de gospodării, în condiţiile în care doar 15,5% dintre români au auzit despre această tulburare.

Unu din șase copii dislexici văzuţi într-un an în cabinet de specialişti reprezintă cazuri noi de dislexie, iar specialiștii spun că acest lucru poate însemna că diagnosticarea se face mai precis decât în anii precedenţi, ori că numărul copiilor dislexici este în creştere, arată prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei, derulată de Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD) și OMV. Mai mult, aproximativ 4 din 10 copii aflaţi în evidenţa unui specialist dintre cei intervievaţi sunt dislexici. Dintre aceştia 40% au vârste cuprinse între 5 şi 8 ani, iar 60%, între 9 şi 11 ani. Totodată, învăţătorii intervievaţi au declarat că au, în medie, 3 copii dislexici raportat la o clasă medie de 22 de copii.

Părinții nu sunt informați
Studiul mai arată că, deşi 80% dintre părinţii intervievaţi merg cu copilul dislexic la terapie cu un logoped o dată pe săptămână, doar 28% merg săptămânal şi la psiholog, iar 12% nu au ajuns deloc la un specialist. Principalele motive pentru această situaţie sunt lipsa banilor, a timpului şi informarea insuficientă în rândul părinţilor. În medie, doar 14% dintre copiii văzuţi de un specialist au ajuns acolo la iniţiativa părinţilor, 42% au fost identificaţi în grădiniţe şi şcoli de logopezi şi psihopedagogi, în timp ce 27% au fost fost trimişi la un specialist la iniţiativa cadrelor didactice.

Terapie, de câteva ori pe săptămână
Terapia cu logopezi şi psihologi reprezintă un factor important pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor dislexici. Studiul arată că prin terapie 60% dintre copiii dislexici de pe listele specialiştilor intervievaţi îşi îmbunătăţesc semnificativ tulburarea de citire şi calitatea vieţii până la sfârşitul şcolii primare. Dar, deşi 68% dintre specialişti recomandă ca frecvenţa terapiei să fie mai mare decât o dată pe săptămână, doar 43% dintre aceştia declară că dislexicii chiar fac terapie de câteva ori pe săptămână.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite