Ne pasă de prieteni, dar de duşmani ni se rupe sufletul. De ce empatizăm mai mult cu persoanele pe care nu le agreăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar aşteptărilor noastre, dezvoltăm o empatie mai mare pentru persoanele pe care nu le plăcem decât pentru prietenii care ne înconjoară, arată un nou studiu american, notează Daily Mail.

Oamenii simt durerea persoanelor pe care nu îi simpatizează mai acut decât disconfortul prietenilor, afirmă un studiu realizat de Universitatea de Sud din California. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este că omul este programat să monitorizeze instinctual activitatea celor care îi pot deveni duşmani sau îl pot răni.

Cercetătorii au identificat că zona creierului asociată cu activitatea de empatie este mult mai activă atunci când un individ observă durerea unui alt om pe care nu-l place.

Reacţia este cât se poate de naturală, spun oamenii de ştiinţă, deoarece creierul este programat pentru a apăra individul de orice posibil atac exterior.

„Când te uiţi la un film de acţiune, iar personajul rău pare să fie învins, creierul îşi activează zona dedicată empatiei”, spune Lisa Aziz-Zadeh de la Universitatea de Sud.

Studiul a urmărit activitatea cerebrală pentru acest fenomen din cadrul „matricei de durere”, o reţea complexă de regiuni din creier care se activează când urmărim o altă persoană că suferă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite