Ne naştem stresaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Predispoziţia genetică este explicaţia pentru care unele persoane sunt mai stresate la locul de muncă
Predispoziţia genetică este explicaţia pentru care unele persoane sunt mai stresate la locul de muncă

Moştenirea genetică are un impact mai mare decât mediul de lucru asupra modului cum percepem stresul ori satisfacţia la locul de muncă.

În ultimul an, 63% dintre angajaţii români au declarat că nivelul lor de stres a crescut. Majoritatea cauzelor sunt de natură profesională, mai mult decât personală. Situaţia financiară, clienţii şi angajaţii/colegii sunt principalele motive invocate, conform concluziilor unui studiu realizat de furnizorul de spaţii de lucru Regus.

Un studiu recent arată însă că, de fapt, stresul are altă cauză mult mai importantă. Cercetarea efectuată de specialiştii de la Mendoza College of Business, din cadrul Universităţii din Notre Dame, SUA, arată că stresul de la locul de muncă este cauzat mai mult de gene decât de mediul în care ne desfăşurăm activitatea profesională, scrie „The Daily Mail".

Pentru a ajunge la această concluzie, Timothy Judge, coordonatorul studiului, a monitorizat un grup de 600 de gemeni. Rezultatele obţinute arată că, deşi fraţii au fost crescuţi în aceleaşi condiţii, factorii externi au avut un impact minor asupra personalităţii lor, a nivelului de stres şi a problemelor de sănătate, fapt ce sugerează că genele au un impact de patru ori mai puternic asupra organismului decât mediul în care ne desfăşurăm activitatea.

Anxietatea creşte riscul de infarct

Aceste concluzii sunt publicate la scurt timp după ce oamenii de ştiinţă de la Colegiul Universitar din Londra au spus că persoanele care au un loc de muncă stresant sunt predispuse să se îmbolnăvească de afecţiuni cardiovasculare şi prezintă un risc cu 23% mai mare de a suferi un atac de cord, spre deosebire de cele care nu au o slujbă stresantă.

Pe de altă parte, un alt studiu, realizat de data aceasta de către cercetătorii Universităţii Yale, arată că, în perioadele tensionate, creierul se micşorează, iar legăturile nervoase nu se mai formează. Cercetătorii au analizat ţesut cerebral care provenea de la persoane decedate şi au descoperit că, în cazul celor care suferiseră afecţiuni grave precum depresia, prezenţa a cinci gene era mai rară în ţesutul cerebral, a relatat publicaţia „Nature Medicine".

Divorţul, sursă de stres

Copiii ai căror părinţi divorţează înainte ca aceştia să împlinească 18 ani prezintă, la maturitate, de trei ori mai multe riscuri să sufere un atac cerebral, comparativ cu ceilalţi, din cauza stresului la care au fost supuşi în urma acestei decizii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite