Muncitor, de încredere, lucrez bine în echipă: cuvintele şi sintagmele din CV care îi scot din sărite pe angajatori şi ne anulează şansele de a fi selectaţi
0Lauda de sine nu miroase a bine, iar unele formulări trecute de aplicanţi în CV-uri nu mai sunt văzute cu ochi buni de angajatori, fiind considerate automatisme. Mai mult, acest mod de a ne prezenta calităţile în faţa unui potenţial angajator transmite o serie întreagă de informaţii negative despre noi, astfel încât ne tăiem singuri craca de sub picioare, explică specialiştii în resurse umane.
Modul în care gândim realizarea unui CV ar putea să ne facă mai mult rău decât bine. Piaţa resurselor umane este foarte dinamică în prezent, iar angajatorii caută oameni care reuşesc să depăşească gândirea de tip şablon, începând cu CV-ul, prima formă de interacţiune cu un potenţial angajat.
Mai mulţi experţi în resurse umane din Marea Britanie, din cadrul PurpleCV.co.uk , au făcut o trecere în revistă a acelor cuvinte sau sintagme considerate clişee, extrem de folosite în CV-uri, care pun în lumină proastă candidaţii care speră să fie selectaţi, ajungând să fie înlăturaţi din prima etapă.
Primul cuvânt care ar trebui să dispară din CV-uri este „muncitor“. Angajatorii sunt neplăcut impresionaţi şi de aplicanţii care abuzează de sintagma „orientat spre rezultate“ sau de cuvântul „dedicat“, care nu sunt relevante înainte ca angajatorul să vădă cu ochii săi că aşa este, lucru posibil abia după ce candidatul este angajat şi dovedeşte ceea ce poate din punt de vedere profesional.
„Dinamic„ şi „de încredere„ sunt şi ele formulări detestate de angajatori şi de oamenii care lucrează în domeniul resurselor umane, tocmai pentru că descriu calităţi care trebuie evaluate de alte persoane decât aplicantul, în raport cu evoluţia sa profesională, deci nu au valoare pe hârtie. Şi „lucrez bine în echipă“ este o sintagmă care face parte din categoria automatismelor, din moment ce acest lucru este de la sine înţeles, ţinând cont de faptul că, în general, oamenii lucrează alături de alţi oameni
Expertul în resurse umane Andrew Arkley a explicat că astfel de formulări dau impresia de neimplicare, ba chiar de lene din partea candidatului. „Nu te va ajuta să ieşi în evidenţă din noianul de CV-uri în care sunt trecute aproape aceleaşi lucruri“, a punctat acesta.
Pentru a îmbuntăţi un CV, cel mai important este să nu avem greşeli gramaticale, de punctuaţie sau de ortografie.
Mi se pare incredibil că o mulţime de candidaţi cu potenţial, bine pregătiţi, nu dau atenţie unor detalii de acest gen când trimit CV-uri. În ziua de azi, angajatorii vor să înţeleagă de ce un candidat a aplicat pentru a lucra în compania lor, aşa că este important să faceţi o scurtă cercetare referitoare la compania unde doriţi să fiţi angajat, eventual prin intermediul LinkedIn. Citiţi cu atenţie un anunţ de angajare publicat de o companie, iar atunci când faceţi CV-ul încercaţi să răspundeţi la toate cerinţele prezente în respectivul anunţ. Nu apelaţi la jargonul sau vocabularul de corporaţie, veţi reuşi astfel să fiţi remarcat şi pentru simplul fapt că aţi evitat atâtea clişee, a adăugat specialistul în resurse umane.