Metoda ESPERE®: cheia către o viaţă mai fericită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Dacă tu schimbi modul în care îţi exprimi ideile, deja schimbi 50% din evoluţia relaţiei“, aşa şi-a început Aleth Naque, psiholog de origine franceză, discursul la conferinţa de joi seară, un preambul al atelierului pe teme de comunicare ce va avea loc în acest weekend, la Bucureşti.

Pentru a-i învăţa pe români cum să treacă de la promovarea mesajelor toxice la cultivarea gândurilor şi sentimentelor pozitive, centrul de Dezvoltare Personală Amaneser a organizat joi seară, la Hotelul Howard Johnson din Bucureşti, o conferinţă pe teme de comunicare relaţională prin intermediul metodei ESPERE®.

Aleth Naque, ambasadoarea acestei formule a fericirii, le-a vorbit celor prezenţi în sală despre efectele nocive ale unui sistem de comunicare disfuncţional şi a amintit câteva tehnici, în baza cărora, oamenii pot restitui mesajele negative primite de la cei din jur.

„Fiecare relaţie are două capete şi fiecare persoană este responsabilă de capătul ei“, a explicat Aleth Naque, argumentând că legăturile dintre oameni sunt organisme vii care evoluează în baza emoţiilor şi gândurilor ce le alimentează. Spre exemplu, într-o relaţie mamă-fiică, ambele vor fi responsabile de mesajele transmise, dar nu-şi vor asuma răspunderea pentru mesajele recepţionate, a punctat experta.

Specialista, care a renunţat la practicarea psihologiei clinice pentru a preda metodologia formulei ESPERE® , susţine că există cinci mecansime care împiedică o comunicare eficientă, reunite sub denumirea SAPPE: „Prima componentă a sistemului SAPPE este injoncţiunea, adică exercitarea unei presiuni asupra unei persoane prin mesaje de genul «Trebuie să-ţi placă matematica, nu muzica»“, afirmă Aleth.

Aleth Naquet împreună cu Jacques Salomé, cel care a elaborat metoda ESPERE® FOTO amaneser.ro

image

Acest prim element al sistemului este urmat de alte patru: ameninţarea şi şantajul, devalorizarea, culpabilizarea şi raportul dominant-dominat. Cea din urmă componentă a sistemului presupune existenţa a două persoane cu un procent de forţă diferit. „Spre exemplu, în relaţia poliţist-pieton, cel care deţine poziţia dominantă este poliţistul, pentru că, în conformitate cu legea, el deţine mai multă forţă“, a explicat ambsadoarea metodei ESPERE®.

Mai mult, psihologul îi sfătuieşte pe cei care vor să-şi îmbunătăţească modul de a comunica cu cei din jur să nu confunde realaţia cu sentimentele. „Nu apelaţi la sentimentele dumnevoastră pentru a obţine ceva. Nu folosiţi sintagme de acest tip :«Dacă m-ai iubi, ai veni cu mine în vizită la mama»“, avertizează Aleth Naque.

Pentru a îmbunătăţi relaţiile interumane, experta ne îndeamnă să ne expunem, în mod explicit, necesităţile şi să mulţumim pentru fiecare mesaj pozitiv venit de la cei din jur. „Dacă aţi ajutat un prieten şi acesta îşi exprimă recunoştinţa, nu ezitaţi să-i răspundeţi: «cu plăcere»“, punctează specialista. De ce? Pentru că utilizarea unei formule de tipul „nu ai pentru ce“ reflectă incapacitatea de a primi mesaje pozitive.

Conferinţa de Comunicare relaţională s-a desfăşurat într-o manieră interactivă FOTO Adevărul

image

Acelaşi principiu se aplică şi în cazul mesajelor toxice enunţate de cei din jur. „Dacă şeful companiei în care lucraţi este de părere că nu v-aţi făcut bine treaba, nu trebuie să-i aprobaţi viziunea şi să-i răspundeţi: «Da, sunt de accord!»“, susţine Naque. „Argumentul pentru care ar trebui să optaţi este: «Da, dumnevoastră credeţi asta. Eu văd lucrurile diferit»“, a completat specialista.

Aleth Naque a amintit că este foarte important ca, într-o relaţie, să acordăm atenţie subiectului, adică persoanei de lângă noi, şi nu obiectului, respectiv lucrul aflat în dispută. „Dacă fiica dumneavostră nu vrea să mai meargă la şcoală, întrebaţi-o care sunt motivele aflate în spatele deciziei sale, şi nu vă grăbiţi să-i amintiţi de importanţa educaţiei în viitorul ei“, precizează specialista.

Aleth Naque va rămâne în Bucureşti pentru a coordona workshopul ce va avea loc în zilele de 22 şi 23 iunie. Pe parcursul celor două zile de atelier, participanţii care au achitat deja o taxă de 190 de euro vor pune în aplicare tehnici de îmbunătăţire a comunicării cu cei din jur şi vor învăţa cum să-şi controleze emoţiile şi conflictele interioare.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite